Woordenlijst

Ancestry.com: een populaire website voor genealogie en DNA-testen.

Autosomaal DNA: de 22 chromosomen-paren die niet betrokken zijn bij het bepalen van iemands geslacht. Autosomale DNA-testen worden in de genetische genealogie gebruikt om familieleden over alle voorouderlijke lijnen te vinden.

België:

Zijn deze uitvindingen Belgisch of Nederlands? Met de hakken over de sloot geslaagd!

Hoe goed ken jij het vaderland België? Ik had 1 vraag fout nml. de vraag over de uniefs. Dat valt nog mee.

Cyndi’s List: Cyndi’s List is een uitgebreide index van genealogische bronnen die online beschikbaar zijn, geordend op categorie en locatie. Het is een startpunt voor genealogisch onderzoek.

DNA-match: een term die in de genetische genealogie wordt gebruikt om individuen te beschrijven die DNA met elkaar delen, wat wijst op een mogelijke familierelatie.

Ellis Island Records: een online database met immigratiegegevens van personen die van 1892 tot 1924 via Ellis Island en de haven van New York zijn gereisd.

FamilySearch: FamilySearch is een gratis genealogische website die wordt beheerd door De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Het biedt een breed scala aan historische documenten en stambomen, bijgedragen door gebruikers.

Family Tree Magazine: een publicatie en website met genealogische tips, bronnen en handleidingen voor onderzoekers van alle niveaus.

GEDmatch: online service waar je DNA-gegevens kan uploaden, meestal verkregen van genetische testbedrijven voor consumenten zoals My Heritage. Na het uploaden, kan je jouw gegevens analyseren en vergelijken met andere gebruikers. GEDmatch wordt niet alleen gebruikt door amateurs, maar ook door speurders om cold cases etc. op te lossen.

Genetische genealogie: het gebruik van DNA-testen in combinatie met traditionele genealogische en historische gegevens om relaties tussen individuen en hun voorouders af te leiden.

Geni.com: een collaboratief genealogieplatform waarmee gebruikers hun stambomen kunnen opbouwen en in contact kunnen komen met andere onderzoekers.

Haplogroep: een genetische bevolkingsgroep van mensen die een gemeenschappelijke voorouder delen in de patrilineaire of matrilineaire lijn. Haplogroepen worden gedefinieerd door specifieke sets van gedeelde genetische varianten.

mtDNA: mitochondriaal DNA wordt van moeder op zowel zonen als dochters doorgegeven. Het wordt gebruikt in de genetische genealogie om directe moederlijke lijnen te traceren.

MyHeritage: een populaire website voor genealogie en DNA-testen. Met de Family Tree Builder kan je gemakkelijk een stamboom maken. Je kan de historische gegevens doorzoeken op My Heritage of een DNA-test laten uitvoeren. MyHeritage biedt ook heel wat software aan waar je jouw oude foto’s kunt doorhalen om te repareren of in te kleuren, etc.

My True Ancestry: DNA-testbedrijf dat de mogelijkheid geeft om jouw DNA-staal te uploaden en vervolgens te vergelijken met duizenden monsters van echte archeologische vindplaatsen.

Nationale archieven: Veel landen hebben nationale archieven waarin historische gegevens zijn opgeslagen, waaronder censusgegevens, immigratiegegevens en meer.

SNP: single nucleotide polymorphism, een variatie op een enkele positie in een DNA-sequentie tussen individuen. SNP’s worden vaak gebruikt als genetische markers bij genealogisch onderzoek.

The Genealogy Guys Podcast: een populaire podcast met nieuws, interviews en onderzoekstips voor genealogen.

Y-DNA: DNA dat in het Y-chromosoom wordt aangetroffen en dat van vader op zoon wordt doorgegeven. Het wordt gebruikt in de genetische genealogie om directe vaderlijke lijnen te traceren.