Amerikaanse genen

De Verenigde Staten zijn een zeer divers land en de bevolking bestaat uit mensen met een breed scala aan etnische achtergronden. Als gevolg hiervan is er geen enkele dominante etniciteit onder Amerikanen.

Volgens het US Census Bureau zijn niet-Spaanse blanken historisch gezien de grootste etnische groep in de Verenigde Staten.

Door immigratie en hogere geboortecijfers onder andere etnische groepen wordt het land echter steeds diverser.

De afgelopen jaren was de Latijns-Amerikaanse of Latino-bevolking een van de snelst groeiende etnische groepen, gevolgd door Aziatische Amerikanen.

De samenstelling van de Amerikaanse bevolking blijft echter evolueren, net zoals in Europa. De verdeling van etniciteiten per regio en gemeenschap kan ook variëren.

Inheemse Amerikaanse genen

Sommige Amerikanen stammen af van de inheemse volkeren van de Verenigde Staten.

Vóór de Europese kolonisatie bewoonden honderden verschillende inheemse stammen en naties het land dat nu de Verenigde Staten is.

Ik heb zelf geen inheemse Amerikaanse roots. Dit is ook meestal niet het geval bij Europeanen.

Belgische roots

Veel Amerikanen hebben Belgische roots. Sommige Belgen emigreerden naar de VS op zoek naar betere economische kansen, terwijl anderen op de vlucht waren voor politieke onrust of oorlog.

Je kan bv. de website van Ellis Island Foundation checken om te zien of jouw voorouders en/of verwanten de grote plas overstaken. De Ellis Island Foundation is een website die een database bevat met 65 miljoen gegevens over passagiers die tussen 1820 en 1957 in de haven van New York aankwamen.

Zo had de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright Belgische roots via zijn moeder. Actrice Audrey Hepburn had een Nederlandse moeder en een Britse vader, maar haar grootmoeder langs vaderskant was een Belgische.

Tegenwoordig zijn er veel Belgisch-Amerikaanse gemeenschappen in de Verenigde Staten, vooral in steden als Chicago, New York en San Francisco. Deze gemeenschappen vieren vaak hun Belgisch erfgoed door middel van festivals met traditioneel eten en drinken en andere culturele evenementen.

DNA – matchen

Op moment van schrijven heeft My Heritage 104 miljoen gebruikers waarvan 6.1 miljoen gebruikers in de DNA-database zitten. Dat zijn al wel wat potentiële matchen. Ik match DNA met 4.460 personen uit die database.

De top 3 komt uit:

  • Verenigde Staten: 1.251 matchen
  • Nederland: 634 matchen
  • België: 341 matchen

De meeste matchen komen uit Amerika, maar Amerikanen zijn over het algemeen meer bezig met genealogie en DNA. Ze laten zich dus bijgevolg ook meer testen dan bv. Europeanen.

Mijn moeder heeft 3.397 DNA-matchen. De top 3 komt uit:

  • Verenigde Staten: 745 matchen
  • Nederland: 557 matchen
  • België: 317 matchen

Ter vergelijking: mijn man (een Nederlander met Poolse roots) spant de kroon: 5.911 DNA-matchen. De top 3 komt uit:

  • Verenigde Staten: 1.424 matchen
  • Nederland: 959 matchen
  • Duitsland: 517 matchen

Als je alles in verhouding ziet heb ik een grote Amerikaanse familie🗽🇺🇸.

Bron

www.myheritage.nl