WO I: De Udense Courant

De families Soeffers & Salvo hebben tijdens WO I in vluchtoorden gezeten in Nederland, o.a. in Uden. Hier maakten ze er het beste van met meer dan 15.000 andere vluchtelingen. In Uden leerde mijn overgrootouders Fons Soeffers en Irma Salvo elkaar kennen.

Mijn overgrootvader Fons Soeffers

Naast de spionage en de prille liefde met Irma, had Fons zelfs nog tijd over om fietswedstrijden te winnen in Uden. Hij schreef hierover briefkaarten aan familie en vrienden zoals je in de fotogalerij kan ontdekken. De postkaart is gericht aan zijn broer Jef die toen in het leger zat.

WO I – Fons Soeffers wint een fietswedstrijd in het vluchtoord in Uden tijdens WO I.
Wielrennen in het vluchtoord Uden tijdens WO I – de man die het startschot geeft. Fantastisch! Fons zit op de fiets ernaast.
WO I – Briefkaart die Fons Soeffers schreef vanuit Uden aan zijn broer Jef die toen in het leger zat.

Mijn overoudtante Virginie Soeffers

Virginie is geboren op 5 februari 1898 in Mol als dochter van Peer en Lies. Zij was ocharme maar 16 jaar toen de oorlog uitbrak. Net zoals heel de familie Soeffers was de jonge tiener actief in het verzet tijdens WO I. Zij heeft tijdens de oorlog ook in Uden gezeten. Na de oorlog heeft ze een medaille gekregen voor haar werk in het verzet.

In Uden heeft zij op 3 januari 1918 een zoon op de wereld gezet. Hij kreeg de naam Marcel Frans Soeffers want hij was een onwettig kind. Virginie was niet getrouwd. Spijtig genoeg sloeg het noodlot toe en overleed het baby’tje in datzelfde jaar op 11 november. Na de oorlog trouwde Virginie met Martinus Raus (de Mette). Martinus zat ook in Uden. Het zou dus best kunnen dat ze toen al een relatie hadden en dat het kind van hem was. Ze is overleden rond 1989.

Virginie Soeffers, een dochter van Peer Soeffers en Lies Bleys.

Mijn overgrootmoeder Irma Salvo

Irma is tijdens WO I met haar zussen Mathilda en Maria Coleta naar Uden gevlucht. In het vluchtoord heeft Irma mijn overgrootvader Fons leren kennen. Irma’s ouders, Gommaar en Elizabeth, zijn naar Engeland gevlucht. Ik heb nog niet uitgevogeld waar ze juist gezeten hebben.

Op de vlucht voor oorlogsgeweld

  • Salvo Irma: °08-12-1899
  • Salvo Maria Coleta: °28-12-1880
  • Salvo Matilda: °03-04-1895
  • Soeffers Gerard Frans: °25-10-1884
  • Soeffers Jan: °02-02-1893
  • Soeffers Jozef Alfons: °18-03-1896
  • Soeffers Louise: °14-02-1900
  • Soeffers Maria Virginia: °05-02-1898
  • Soeffers Peter Frans: °04-07-1890