Inleiding
Ik neem je mee op een reis door de tijd. We stappen in onze DeLorean of TARDIS (naargelang onze hoed staat). Smeer de kuiten in want het gaat een lange reis worden. We draaien de klok ongeveer 500 jaar terug. Onze bestemming: het Engeland van de Tudors. Deze dynastie regeerde over Engeland, Wales en een deel van Ierland van 1485 tot 1603. Haar kleurrijke koningen en koninginnen creëerden een nationale identiteit en voerden historische hervormingen door die de koers van Engeland voorgoed veranderden. We gaan ons focussen op 1 van haar koningen: Henry VIII. We gaan er onze handen vol aan hebben.
Context
Laat ons eerst het tafereel van de wereld schilderen. Hoe zag die er 500 jaar geleden uit?
- Onze streken behoorden tot de Habsburgse Nederlanden (1482-1556).
- Martin Luther spijkerde zijn 95 stellingen vast aan de kerkdeur in Wittenberg in 1517 en zette hiermee de Reformatie in gang. Dit gedachtegoed werd razendsnel verspreid door de opkomst van de boekdrukkunst.
- In Europa was het Spaanse en Portugese rijk zeer machtig. Engeland was hiermee vergeleken een kleine garnaal.
- Columbus had Amerika ‘ontdekt’ in 1492. Er werden nieuwe handelsroutes opgezet over de ganse wereld. Dit veranderde het dieet drastisch. Dit interesseert ons natuurlijk zoals het een goede Bourgondiër betaamt. Uit Amerika kwamen er bijvoorbeeld aardbeien, aardappelen, pinda’s, tomaten, maïs, paprika, cacao en tabak. Uit het Oosten voerde men bijvoorbeeld thee, rijst, bananen en suikerriet aan. De laatste koningin van de Tudors, Elizabeth I, was een echte zoetekauw en had bijgevolg dan ook rotte tanden.
Henry VIII

Elizabeth I met haar rotte tanden zit echter nog in de bloemkolen wanneer wij onze tijdreis aanvangen. Aangekomen in Engeland, volgen we de kronkelingen van de Theems. We stoppen aan een mooi paleis dat op haar oevers staat. Het is een zomerdag in 1491. We gaan het prachtige Greenwich Palace binnen. Een kleine jongen is geboren, Henry. Zijn trotse ouders zijn Henry VII en Elisabeth of York.
We volgen Henry op zijn tocht naar de volwassenheid. Hij was in zijn jonge jaren knap, atletisch en stak met kop en schouders uit boven zijn leeftijdsgenoten.
Zijn favoriete tijdverdrijf was de jacht, vooral op everzwijnen. Hij deed vaak mee aan steekspelen en speelde tennis. Naar het schijnt was het een plezier om hem te zien spelen.
Niet iedereen had de luxe om aan sport te doen. Het was zelfs verboden voor de gewone man. Met Kerst mochten deze arme drommels wel aan sport en spel doen. Ik schrijf ‘arme drommels’ want 1/3 van de bevolking leefde in armoede. Meer dan 90% van de bevolking leefde trouwens op het platteland.
Henry sprak Engels, Frans, Latijn en begreep een beetje Italiaans. Vreemdelingen sprak hij aan in het Frans of Latijn. Hij schreef ook nog veel van zijn correspondentie in het Frans want de beheersing van deze taal was een statussymbool. In deze tijdreis is de Franse taal al een vreemde taal geworden in Engeland. Henry was in principe de eerste Engelse vorst die opgegroeid was in Engeland en minder affiniteit had met Frankrijk dan zijn voorgangers.
Hij bespeelde verschillende muziekinstrumenten en componeerde zelfs. Hij was een hondenliefhebber en kreeg vaak hazewinden cadeau. Voor de verzorging van deze honden werd er iemand aangesteld natuurlijk.
Het is nog niet gedaan…In 1519 werd hij door de Venetiaanse ambassadeur uitgeroepen tot best geklede monarch. Zijn weelderige kledingstijl was uiteraard een onderdeel van een doordacht plan om indruk te maken, zijn positie te versterken etc. Hij volgde de Franse mode op de voet en er was wel wat rivaliteit met de toenmalige Franse koning (niet alleen op het gebied van mode). Toen koning François I bv. een baard begon te dragen, kon Henry niet achterblijven.
Iedereen kon niet zomaar aantrekken wat hij wou in de Tudortijd. Elke klasse moest zich houden aan een bepaalde kledingstijl. De kleur paars was bijvoorbeeld weggelegd voor de elite. Zelfs al had je goed geboerd, moest men zich nog houden aan de kledingstijl van zijn klasse. Welke kleding draag jij op deze tijdreis? Nu ik geen paars mag dragen, kan ik alleen maar aan paars denken. Paars paars paars! Ja, lieve lezer, zo’n tegendraads wicht ben ik nu eenmaal.
We wijken af….Henry was dus werkelijk van alle markten thuis. Hoe kon deze uomo universale zo veranderen in een kwalijk heerschap? Men kan zelfs zeggen: een opgeblazen driftkikker. Hier volgen wij het relaas van op de eerste rij:
Vrouw 1: Catherine of Aragon
In april 1509 wordt deze jonge knaap tot koning gekroond, Henry VIII. Hij was maar 17 lentes jong toen hij de troon besteeg. Het was niet de bedoeling dat Henry koning zou worden, maar dit gebeurde toch door de vroegtijdige dood van zijn oudere broer Arthur. Henry had ook nog 2 zussen: Margareth en zijn lievelingszus Mary.
In zijn eerste jaar als koning, besloot hij te trouwen met Catherine of Aragon. Er moest zo snel mogelijk werk gemaakt worden van een troonopvolger om de dynastie veilig te stellen. De troon was wankel en er cirkelden aasgieren rond.
Catherine was de weduwe van zijn oudere broer Arthur. Zij was op 15-jarige leeftijd moederziel alleen naar Engeland gekomen om met zijn broer Arthur te trouwen (1501). Zij zou haar dierbare thuisland (ongeveer het huidige Spanje) nooit meer terugzien. 5 maanden na het huwelijk stierf Arthur.
De periode na zijn dood was niet gemakkelijk voor Catherine. Zij was alleen in een vreemd land en sprak amper de taal. Haar moedertaal was Spaans. Zij was bovendien een pion in het schaakspel tussen haar vader en schoonvader. Een vroegtijdige dood was niet opgenomen in het huwelijkscontract en niemand wist wat te doen. Haar schoonvader verwende haar niet. Wij lezen een brief van haar aan haar vader in 1506 waarin zij schreef dat zij armbanden had moeten verkopen om een jurk te kunnen kopen. Haar situatie verbeterde na de dood van haar schoonvader Henry VII en na haar huwelijk met Henry VIII.
We zien een gelukkig stel. Catherine was 6 jaar ouder dan Henry. Zij is zelfs regentes geweest toen Henry op oorlogspad was in Frankrijk in 1513. Dit toont aan dat hij vertrouwen had in haar. En terecht want zij voerde het leger succesvol aan tijdens de slag bij Flodden Field. In deze strijd versloeg de koningin de Schotten. Schotland was in die tijd nog onafhankelijk.
Het gezinsgeluk werd spijtig genoeg verstoord door de vele miskramen en kindsterftes. Catherine was katholiek, maar door deze pijnlijke ervaringen wentelde zij zich nog meer in haar geloof. Slechts 1 dochter zou de volwassen leeftijd bereiken, Mary. Zij werd geboren op 18 februari 1516. Het geslacht van dit onschuldige kindje zou het verloop van de verdere geschiedenis van Engeland bepalen. Haar onschuld raakte ze snel kwijt want ze ging de geschiedenis in met de bedenkelijke bijnaam ‘Bloody Mary’. Zij kreeg die naam omdat het bloed van 300 protestantse ‘ketters’ aan haar handen kleefde.
Goudlakenkamp
Kan je nog volgen? We zullen even wat ontspanning inlassen. Doe gerust een dutje! Er is voor ieders wat wils: de grond (op stro bv.), een verhoging, een ledikant, een bedstee… Er waren wolmatrassen, hooimattassen, verenbedden,…
Ogen dicht, snaveltjes en gordijntjes toe! Vandaag associëren wij gordijnen vooral met ramen. In de Tudortijd werden gordijnen vooral gebruikt aan een bed. Zo had men meer privacy en minder koude. Ramen waren enkel betaalbaar voor de happy few. Een extra gordijn aan het bed was dus zeker geen luxe.
💤💤💤
Helemaal uitgeslapen? Party time! In juni 1520 steken we met het hof de Noordzee over om te feesten. We gaan naar het Goudlakenkamp. Deze naam spreekt tot de verbeelding en het was ook een sprookjesachtig festijn. Alles en iedereen werd er behangen met goudlaken, een geweven stof met zijde en gouddraad. Vandaar de naam: Goudlakenkamp.
Het vond plaats op Engels grondgebied in Frankrijk. Het was een ontmoeting tussen Henry en de koning van Frankrijk, François I. Het was opgezet door Kardinaal Wolsey, een belangrijke raadgever van Henry, om de vrede te vieren en de banden aan te halen.
2 weken lang weten we niet waar eerst te kijken: banketten, steekspelen, boogschieten, worstelen etc. Tijdelijke paleizen werden opgezet. De kosten waren dan ook astronomisch. Het mocht niet baten. 3 jaar later was de liefde over tussen Engeland en Frankrijk en was het opnieuw oorlog tussen de 2 kemphanen.
Vrouw 2: Anne Boleyn
Aangezien zijn vrouw Catherine hem geen zoon kon geven, zocht Henry zijn heil elders. Na enkele affaires en een buitenechtelijke zoon, Henry Fitzroy (‘zoon van de koning’), liet hij in 1526 zijn oog vallen op Anne Boleyn. Zij wou echter niet de zoveelste minnares zijn. Het was alles of niets. Henry heeft jaren moeten wachten voordat Anne uiteindelijk instemde met een huwelijk. Hij zat natuurlijk met 1 groot probleem: hij was al getrouwd. Klein obstakel.
In 1527 gluren we door een sleutelgat en spitsen we onze oren. Achter deze deur ontvouwt zich een triest schouwspel tussen Henry en zijn vrouw Catherine. Hij zegt haar dat hij twijfelt over de geldigheid van hun huwelijk. De reden die hij hiervoor opvist uit het vijvertje der drogredenen is het eerste huwelijk van zijn vrouw met zijn broer Arthur. Waren ze hierdoor geen incest aan het plegen? Hij maakt zichzelf wijs dat God hem strafte voor deze zonde door hem geen zoon te schenken. Hij voegde in 1529 de daad bij het woord en zette de ontbinding in gang van zijn huwelijk met Catherine. Dit was zeer tegen de zin van Catherine. Zij heeft zich hier dan ook met man en macht tegen verzet.
De paus was hier eveneens niet van gediend. Hij vond dat het huwelijk wel geldig was. Door deze spanningen kwam er vervolgens een breuk met Rome (Act of Supremacy). Henry werd hierdoor het hoofd van de Engelse kerk op 3 november 1534. Als gevolg werden vele katholieke kloosters geplunderd of met de grond gelijk gemaakt (Dissolution of the monasteries). Met pijn in het hart zien we al die mooie kloosters in rook opgaan. Deze goudkoorts was echter een zeer goede zaak voor de schatkist.
Wie was Anna Boleyn eigenlijk? Zij was de zus van Mary, 1 van de minnaressen van Henry. Anna had lang aan het Franse hof verbleven wanneer zij rond 1521 terugkeerde naar het Engelse hof en in dienst kwam van koningin Catherine. Ze was erg beïnvloed door de ideeën van de renaissance en de Reformatie.
We zijn benieuwd hoe deze Anna eruit ziet. Al haar portretten dateren van 50 of zelfs 60 jaar na haar dood. Wie is die vrouw die de koning zo het hoofd op hol kan brengen? Wel, zij heeft zwarte haren, donkere sprankelende ogen, een lange, fijne nek en een gebruinde huid. Zij is zeer modieus gekleed en volgt de laatste trends uit Frankrijk.
Anna zingt, danst en speelt luit. Ze was net als Henry een hondenliefhebber. Ze had een hondje met de naam “Pourquoi?”. Die naam paste blijkbaar bij zijn vragende blik. Grappig. Deze viervoeter wachtte een gruwelijk lot want hij werd uit het raam gegooid toen Anne later geëxecuteerd werd. Maar ‘Pourquoi’ toch?’
Tot hiertoe is echter alles nog rozengeur en maneschijn tussen de 2 geliefdes. Henry bewoog hemel en aarde om met Anna te kunnen trouwen. Liefdesbrieven werden duchtig neergepend.
Men zou denken dat al dat wachten de passie doet oplaaien. Niets is minder waar. Hun huwelijk was geen succes en Anna kon Henry eveneens geen zoon schenken, maar wel een dochter, Elizabeth. Je weet wel, de latere zoetekauw. Zij werd geboren op 17 september 1533. Later zou zij koningin Elizabeth I worden, ’the Virgin Queen’. 1 van de bekendste koninginnen van Engeland.
In 1536 stierf zijn eerste vrouw Catherine. In hetzelfde jaar liep Henry een ernstige beenwonde op tijdens een steekspel. Dit been was al een zwakke plek door een eerder ongeval tijdens de jacht. Als gevolg kon hij niet meer sporten. Zijn afdaling naar de obesitas en de tirannie was begonnen.
“Bourgondiër” Henry VIII
Aan wat deed Henry zich dan zoal tegoed? De rijke elite in het algemeen at vooral vlees. Vlees, vlees en nog eens vlees: rundvlees, everzwijnen, schapenvlees, kalfsvlees, lam, varkensvlees, kippen en eenden. Zij aten met een mes en een lepel. De vork was namelijk nog niet uitgevonden.
Jan en klein Pierke aten met hun handen en zij moesten het vooral stellen met brood, groenten, kaas, melk, bier en af en toe een stukje vlees of vis. Welke groenten waren dat? Bonen, kool, spinazie, wortelen, prei,….Door de ontdekking van Amerika kwamen daar aardappelen en tomaten bij.
Men zegt vaak dat de maaltijden in het algemeen meer gekruid waren dan vandaag. Dit moeten we toch met een korreltje zout nemen 😉, denk ik. Kruiden waren toen nog vrij duur. Ik veronderstel dat er dus ook niet naar hartelust mee gestrooid werd, alleszins niet door de gewone man?
Fruit werd nog niet zo veel gegeten in die tijd. Me dunkt dat Henry toch eens beter een vleespasteitje had overgeslagen voor enkele stukken fruit. Op het einde van zijn leven was zijn taille 140 cm breed.
Thee, koffie, suiker en chocolade was vanwege de kostprijs enkel weggelegd voor de happy few. En de boter? Daar zat een serieuze haar in.
Er kwam namelijk maar geen zoon en Henry beschuldigde Anna valselijk van verraad, incest en overspel. Het volgende is niet bestemd voor de tijdreiziger met een teer zieltje. Anna werd onthoofd op 19 mei in 1536. Zij ging stijlvol ten onder. Zij droeg voor haar executie een mantel van hermelijn, een grijze damasten jurk met een karmozijnrode petticoat.
Vrouw 3: Jane Seymour
De queeste naar een zoon ging verder. Hij liet er geen gras over groeien. Op 30 mei 1536 zijn we getuige van het huwelijk van Henry en Jane Seymour.
Jane werd omschreven als lief, volgzaam en deugdzaam. Zij was van goede komaf. Al die deugdzaamheid en goede manieren ten spijt, zag zij er toch geen graten in zich de dag na Anna’s executie te verloven met Henry. 11 dagen later waren ze al getrouwd. De familie Seymour woonden in Wolf Hall. Misschien doet deze naam een belletje rinkelen want schrijfster Hilary Mantel heeft een bekend boek geschreven in 2009 met een gelijknamige titel. Het boek gaat over de opkomst van Thomas Cromwell aan het hof van Henry VIII. Er is ook een tv-serie van gemaakt door BBC.
Thomas Cromwell was zowel beroemd als berucht aan het hof. Hij kon geen rijke stamboom voorleggen, maar kwam via omzwervingen in Europa terecht aan het Engelse hof. Cromwell was protestants en vond de katholieke kerk corrupt. Hij regelde de ontbinding van het huwelijk van Henry en Catherine. Dit bleek niet zo simpel want de paus weigerde dit zoals je hierboven kan lezen. Er zat niks anders op dan Engeland af te scheuren van Rome en een nieuwe kerk op te richten. De oprichting van deze kerk gebeurde voornamelijk via het parlement. Hierdoor kreeg het parlement veel meer macht. Dit is een belangrijke verschuiving.
Jane Seymour had niet het pit van Anna Boleyn of de intelligentie van Catherine of Aragon. Desondanks heeft ze toch enkele keren een gevaarlijk spel gespeeld. We zien hoe zij zich aan het hof en plein public aan de voeten van haar man gooit. Ze smeekt dat hij het contact met zijn dochter Mary moet herstellen. Door de ontbinding van het huwelijk met zijn eerste vrouw, Catherine of Aragon, is Mary een onwettige dochter geworden. Jane Seymour had invloed want hij besloot Mary voor de eerste maal in 3 jaar terug te zien.
Nu was Jane op dreef. Go Jane! Daarna kwam zij op voor de abdijen. Henry had deze leeggeplunderd of met de grond gelijk gemaakt na de breuk met Rome. Hiermee jaagde ze Henry echter de gordijnen in. Hij herinnerde haar subtiel aan het lot van haar voorgangsters. Sois belle et tais-toi.
Jane Seymour schonk Henry wel zijn langverwachte zoon, Edward. Hij werd geboren op 12 oktober 1937. God zij geprezen. Jane overleed echter kort na de geboorte. In die tijd was een bevalling nog een aanzienlijk risico, zowel voor de vrouw als het kind. Henry was er kapot van. Het zou echte liefde geweest zijn tussen deze 2 tortelduifjes. Het was zelfs Henry’s laatste wens om naast haar begraven te worden en zo geschiedde vele jaren later.
Jane Seymour zou nog steeds rondspoken in Hampton Court op zoek naar haar zoon.
Vrouw 4: Anne of Cleves
Ondertussen kennen we onze pappenheimers. We weten al wel wat er komen gaat. Ja, inderdaad, bruidsklokken!
In januari 1540 trouwt Henry met Anne of Cleves. Het was een politiek huwelijk, opgezet door Cromwell, om de banden met Duitsland aan te halen en samen een sterker front te vormen tegen de Fransen.
Henry had ingestemd om met Anne te huwen op basis van een portret van haar. Dit portret was geschilderd door Hans Holbein, de hofschilder. In levende lijve vond hij Anne maar banaal en lelijk. Hij vond ook dat ze bizarre kleding droeg. Zo bizar vinden wij haar kledingsmaak niet. In ieder geval niet eigenaardiger dan je edele delen in een braguette te steken en er als een haantje mee te pronken. Als je niet weet wat een braguette is, google het dan maar eens. Ik ben er persoonlijk niet rouwig om dat deze trend de tand des tijds niet doorstaan heeft. Hout vasthouden!
Anne had blijkbaar ook niet gepast gereageerd op een grapje van Henry. Toen Anne op weg was naar Engeland om haar toekomstige man voor de eerste maal te ontmoeten, verraste hij haar door zich samen met enkele kompanen te verkleden en binnen te stormen in haar vertrek. Hij had haar zelfs gekust. Zij wist niet wat er gebeurde en was bang. Ze dacht dat deze mannen haar wilden ontvoeren. Geen onterechte gedachte, denk ik dan🤨. Henry verweet haar een droogstoppel te zijn.
Als gevolg van dit alles kon de arme man het niet opbrengen het huwelijk te consumeren. Henry kon dus niet anders dan het huwelijk te ontbinden in juli 1540. Zij bleven wel goede vrienden. Hij noemde haar later zelfs ‘zijn zuster’.
Het falen van dit huwelijk was de genadeslag voor Cromwell. Als men al iemand de schuld moest geven, vraag ik me af waarom Henry die schuld niet bij Holbein legde. Had hij een realistisch portret geschilderd van Anne? Holbein ontsprong de dans. Gelukkig voor Holbein, maar ongelukkig voor Cromwell. Weldra zal hij samen met Anna Boleyn rijstpap kunnen eten. We zijn bijgevolg nog maar eens getuige van een executie 🥴 in de zomer van 1540. Het bewuste portret van Anne of Cleves hangt trouwens nog steeds in het Louvre.
Vrouw 5: Catherine Howard
3 weken later, op 28 juli 1540, trouwt hij met Catherine Howard. Zij wordt soms afgebeeld als een dom gansje, maar we mogen haar jonge leeftijd niet vergeten. Wat hebben wij zelf niet allemaal uitgestoken als tiener!
Eigenlijk was Catherine ook maar een pion en was ze het slachtoffer van de mannen in haar leven die haar gebruikten voor eigen gewin. Haar oom wou haar koppelen aan Henry VIII en zo geschiedde.
Het is een ongemakkelijk zicht, zowel voor ons als voor zijn tijdgenoten. Catherine is een mooie jonge vrouw (eigenlijk een tiener) die veel aanbidders had. Henry was een man van 49 jaar oud die al heel wat overgewicht met zich mee torste. Op zijn benen zaten zweren die je naar het schijnt 3 kamers verder kon ruiken.
Catherine had zich laten opmerken door de koning toen zij in dienst was bij Anne of Cleves. Deze 2 vrouwen werden zelfs vriendinnen. Zij zouden eens samen gedanst hebben toen Henry al naar bed was.
Er kwam geen zoon en amper 1 jaar na hun huwelijk werd Catherine gearresteerd. 1 van de aanklachten was dat ze overspel zou hebben gepleegd met Thomas Culpeper, een verwant van haar. Zij had naar het schijnt ook allerlei mensen omgekocht om haar geheim te bewaren. Een deprimerend detail: Catherine beweerde zelf verkracht te zijn. 1 jaar later werd zij geëxecuteerd.
Een griezelig detail: Catherine Howard zou al honderden jaren rondspoken in Hampton Court👻. Haar geest is al zoveel opgemerkt door (vaak flauwvallende) bezoekers en personeel dat de galerij waarin ze het meest verscheen de naam Spookgalerij kreeg. In de verschijningen loopt Catherine naar de deur waarachter haar man Henry zit. Ze bonst op de deur en smeekt voor haar leven. Dit is ook echt gebeurd. Catherine heeft er alles aan gedaan om in leven te blijven. Helaas…
De derde executie in deze tijdreis. Gelukkig is er een huwelijk op komst. Zo kunnen we even bekomen.
Vrouw 6: Catherine Parr
In juli 1543 trouwt Henry met Catherine Parr in Hampton Court Palace. Henry had zijn oog op haar laten vallen toen zij in de huishouding van prinses Mary werkte. Ze was al een paar keer getrouwd geweest en had al haar mannen overleefd. Ze kende dus het klappen van de zweep.
Het was echt een vrouw waar ik mijn hoed voor afzet. Hier volgt een opsomming van enkele kwaliteiten van haar:
- Zij was getrouwd met Henry. Met stip op één.
- Zij had een zeer goede opvoeding genoten en sprak Frans, Latijn en Italiaans.
- Zij was een aantrekkelijke vrouw naar het schijnt. Ze had een smalle taille, rode haren en grijze ogen.
- Zij had goede smaak op gebied van mode. Haar kledingsmaak was voortreffelijk.
- Zij was erg geliefd bij de kinderen van Henry en had dan ook een actieve rol in de opvoeding van Edward en Elizabeth.
- Ze schreef en publiceerde haar eigen boeken. Hiermee werd zij de eerste vrouw die een roman publiceerde in de 16de eeuw.
- Ze zette zich in voor de kunsten.
- Ze was mede-verantwoordelijk voor de oprichting van Trinity College in Cambridge.
- …
Volgens mij is deze vrouw ook een tijdreiziger, eentje met bovennatuurlijke krachten.
Overlijden Henry VIII
Deze krachtpatser heeft Henry ook nog eens overleefd. Op 28 januari 1547 stierf hij op 55-jarige leeftijd. Het merendeel van de mensen stierf toen voor hun veertigste. Zijn doodsoorzaak was waarschijnlijk vergevorderde diabetes al is dit natuurlijk moeilijk te zeggen na 500 jaar. Naar het einde van zijn leven toe was hij zo dik dat hij mechanische hulpmiddelen nodig had om in en uit het bed te raken.
Zijn zoon Edward volgt hem op en wordt koning Edward VI. Hij was maar 9 jaar oud toen hij op de troon kwam. Door de vele huwelijken van zijn vader was zijn troon zeer wankel.
One-way ticket to Bittertown
We gaan nu eventjes kort door de bocht:
Henry veranderde grotendeels van de belichaming van de renaissance in een meedogenloze tiran. Hij was geobsedeerd door een mannelijke troonopvolger. Hij had natuurlijk met eigen ogen gezien hoe wankel de troon was van zijn vader, Henry VII, na de Rozenoorlogen.
Henry had een ongewone opvatting over het huwelijk in vergelijking met zijn tijdgenoten. Hij wou gelukkig zijn in zijn huwelijk en zijn vrouw moest vooral een zoon op de wereld zetten. Als dit niet zo was, scheidde hij. Punt.
De gongslag die zijn kwalijke veranderingen een versnelling hoger deed schakelen, was zijn ongeval, denk ik. Hij kon niet meer sporten en werd obees en onuitstaanbaar. Dat ongeval tijdens het steekspel heeft waarschijnlijk blijvende gevolgen gehad waardoor zijn persoonlijkheid veranderde. Hierin moeten we hem toch wat respijt geven. Een klein beetje maar! Hij was in de fleur van zijn leven en plotseling werd hij een oude man. One-way ticket to Bittertown
Wie hij ook was, hij heeft in ieder geval zijn stempel op Engeland gedrukt en samen met Anna Boleyn een grote koningin op de wereld gezet, namelijk Elizabeth I.
In de Tudortijd zelf werd er gereageerd op de huwelijken van Henry met zowel verwondering als afgrijzen. Sommige gevoelens zijn tijdloos.
Wij sluiten af met een vrolijk rijmpje waarin het lot van zijn 6 vrouwen wordt opgezegd:
“Divorced, beheaded, died. Divorced, beheaded, survived.“
Kleine noot: verwantschap
Lady Jane Grey
Ik ben verwant met Lady Jane Grey. Gewoonlijk wordt Jane (ik zal wel Jane mogen zeggen, he he) niet opgenomen in de lijst van koningen en koninginnen. Zij heeft nochtans kort geregeerd na de dood van Tudor-koning Edward VI, de enige zoon van Henry VIII. Aangezien we verwanten zijn, ga ik over haar nog een apart bericht schrijven omdat ze dat verdient!
🌟Ter nagedachtenis aan mijn vriendin Sarah, een Tudorfan🌟