Categorieën
Soeffers

Peer Soeffers, mijn Betovergrootvader

Peer “Peerke van Keisjes” Soeffers uit Mol nam grote stappen, had vinnige ogen, was rad van tong en hevig van karakter.

Geboorte

Mijn betovergrootvader Peer is geboren op 17 maart 1849 in Millegem. Zijn roepnaam was Peerke van Keisje, het Keisje,…Waarschijnlijk had zijn vader Christiaan dezelfde roepnaam want de moeder van Peer, Anna Theresia Van Hoolst, werd Mie van Keisjes genoemd. Ik heb geen idee waar deze bijnaam vandaan komt.

Zijn broers en zussen waren Marie Elisabeth, Jan Baptist, Peter Gerard en Maria.

Vader Christiaan was dagloner, dienstbode en landbouwer. Moeder Anna kon heksen, volgens de buren althans!  Zijn ouders hadden ook een afspanning op de hoek van Stokt en de Milostraat in Mol. Het gerenoveerde boerderijtje staat er nog altijd. Je kan de foto van Peers ouderlijke huis bekijken in het blogbericht over Peers moeder: Anna Theresia Van Hoolst.

In het boek 100 jaar Sluis wordt Peer omschreven als een klein mager mannetje met korte beentjes. Hij nam grote stappen, had vinnige ogen, was rad van tong en hevig van karakter🚀.

Peer
Peer en zijn vrouw Lies.

Gezin

Peer en zijn vrouw Lies Bleys kregen 12 kinderen:

30-10-1875: Dymphna, 27-07-1877; Tres, Ca. 1879: Trien, 09-1882: Mie, 25-10-1884: Gerard Frans (de Keist), 28-05-1887: Jan Baptist Jozef (Jef), 04-07-1890: Peter Frans, 02-02-1893: Jan Baptist, 18-03-1896: Alfons (mijn overgrootvader) , 05-02-1898: Virginie, 14-02-1900: Louise

Ik heb niet alle kinderen gevonden. Op de gezinsfoto staan 12 kinderen. Het gezin woonde aan de noordzijde van de Boerestraat in Mol, westwaarts van Wieter Ruts. Ze woonden tussen de grote boeren van Mol-Sluis in een klein boerenhuisje met een stal en een schuur. Grond hadden ze niet, maar wel een tuin en een beemd.

De woning van Peer en Lies.
Enkele zonen van Peer en Lies. Langs rechts Fons Soeffers, mijn overgrootvader.
Kinderen van Peer en Lies. In het midden Fons en op de stoel Virginie.
Jan Baptist Jozef (Jef), een zoon van Peer en Lies. Jef was actief in het verzet tijdens WO I, samen met de hele familie Soeffers. Hij kreeg een medaille voor zijn werk als spion tijdens WO I. Op de foto draagt hij de bekende Adrian helm die het Belgische leger vanaf 1915 gebruikte. Op de voorkant van de helm staat een leeuw. Daaraan kan je zien dat het een helm van het Belgische leger is.

Manusje-van-alles

Peer was creatief om de kost te verdienen: landbouwer, handwerker, stroper,…. Zijn daggeld gaf hij braafjes aan Lies. ’s Nachts ging hij stropen met een lichtbak. Wat hij hiermee verdiende, dronk hij op aan jenever. Schol! Hij werkte vooral als landbouwwerkman bij zijn buren, bv. bij de Geertsen in de winter. Hij werkte aan 1 frank per dag. De familie Geerts bezat veel grond die verspreid lag tussen de grond van andere boeren van Sluis en de grond van baron van Eetvelde.

De Franstalige familie van Eetvelde was afkomstig uit Aalst. Antoon van Eetvelde en zijn vrouw verhuisden naar Mol waar hij rentmeester werd voor graaf de Broqueville en de leiding kreeg over een belangrijk project i.v.m. heideontginning en winning van witzand. Hun zoon Edmond van Eetvelde werd een hoge ambtenaar in de Vrijstaat Congo van koning Leopold II . Er gaan vandaag stemmen op om de naam van het Baron van Eetveldeplein in Mol te veranderen want de geschiedenis van de kolonisatie wordt nu door een andere bril bekeken. Tot op heden is de naam nog niet veranderd. Men heeft wel een iniatief opgezet om een genuanceerd verhaal te brengen en de fictie van de feiten te onderscheiden.

Peer ging in de zomer werken in Wallonië en Frankrijk: bieten uitdoen en tarwe pikken. In 1870 was hij voor de oogst in Sedan, Frankrijk. Sedan is 40u wandelen van Mol. Misschien ging hij over het water, met paard en kar,… Geen idee. Of over de spoorwegen? België was sinds 1835 een baanbreker in deze branche. Lang vervlogen tijden😬!

Peer was getuige van de verwoestende kracht van de Frans-Pruisische oorlog. De Pruisen stonden onder leiding van koning Wilhelm en kanselier Otto von Bismarck. De Fransen onder Napoleon III, een neef van Napoleon I. Sedan was 1 van de beslissende veldslagen in die oorlog.

Het bloed stond er in de korenvoren.

Peer, 1870, Sedan

WO I

Peer heeft in de gevangenis in Puurs gezeten wegens spionage tegen de Duitsers tijdens WO I. Die gevangenis was zowel in WO I (en ook later in WO II) in handen van de Duitsers. Heel de familie Soeffers was trouwens actief in het verzet.

Bron

Een pagina uit het boek ‘100 jaar Sluis’, schrijver onbekend.

Door Stoethaspel

Homo Sapiens - Vrouw - Aardbewoner.

You cannot copy content of this page

Consent Management Platform by Real Cookie Banner