Paula Huysmans, mijn Grootmoeder

Geboorte

Mijn grootmoeder zag het levenslicht in 1932 in Mol. Zij was de dochter van Jan Huysmans en Julia Swinnen en de zus van Jan Huysmans (Jan van Jan van Janneke). Jan schreef in een opstel dat zijn zus een wispelturig ding was…maar:

Ik zou ze voor geen duizend frankskes willen missen.

Opstel van haar broer Jan

Je kan het volledig opstel lezen in het blogbericht over Jan Huysmans, mijn oudoom.

Stille Generatie

Mijn grootmoeder Paula is geboren in 1932 en behoort dus tot de Stille Generatie. Dit is een term die gebruikt wordt om mensen te beschrijven die grofweg geboren zijn tussen 1928 en 1945.

Deze generatie werd volwassen tijdens de periode na WO II en de vroege jaren van de Koude Oorlog.

De Stille Generatie groeide op tijdens grote sociale veranderingen, economische tegenslag, de Koreaanse oorlog, de burgerrechtenbeweging, de begindagen van de ruimtewedloop,….

De term Stille Generatie insinueert dat deze groep minder uitgesproken was en minder geneigd was de status quo uit te dagen in vergelijking met de generaties die hen voorgingen (Grootste Generatie) en volgden (babyboomers). Uiteraard passen niet alle leden van de Stille Generatie in dit stereotype.

Nochthans past het wel bij mijn grootmoeder. Zij was iemand die weliswaar eigenzinnig kon zijn en moderner was dan haar tijdgenoten op vele gebieden, maar over het algemeen toch een compromis zocht in plaats van de controverse op te zoeken of de rebel uit te hangen. Een goede mix misschien?

Huwelijk

Paula trouwde met Ferre Soeffers in 1956 in Mol. Zij kregen 2 kinderen, een dochter en een zoon.

Beroep

Paula is naar de huishoudschool geweest. Na haar studies ging ze aan de slag als au-pair bij een Franstalig gezin in Antwerpen. Ze zei altijd dat ze daar zo goed had leren koken. Ze hielp ook mee in het bedrijf van haar vader, die een aannemer/metselaar was. Zij ging het geld van de facturen ophalen.

Anekdote

Mijn grootmoeder was de eerste op de Hei (Berlaar-Heikant) die spaghetti maakte. We zijn dan eind jaren ’50, begin jaren ’60. Er kwamen dan vrouwen vragen hoe ze dat moesten maken want dat was toch zo lekker! Grappig. Als er bezoek kwam, werd er dan ook dikwijls gevraagd of ze nog eens spaghetti wou maken! Mijn grootouders waren sowieso eigenlijk heel modern voor hun generatie. In Berlaar-Heikant moest je daar toen nu wel niet veel moeite voor doen, ha ha.

Hobby’s

Paula had veel nichten & vriendinnen waar zij een goede band mee had en regelmatig mee afsprak: Josette, Jacqueline, Mai….

Handwerk: naaien, breien, haken….Zij maakte alle kleren zelf en kon dit heel goed.

Zij deed niets liever dan shoppen, naar de markt gaan, een pannenkoek/croque gaan eten,… Het liefste ging zij naar Mol of naar Liereke Pleziereke (Lier dus🙂).

Wij speelden vroeger vaak met de kaarten. Soms speelden we voor rosse centjes. Ik heb daar zo’n goede herinneringen aan. De kachel aan. Mijn grootvader zat tv te kijken en ik speelde met mijn grootmoeder met de kaarten. Wij hebben veel pret gehad.

Van waar komen de symbolen op onze speelkaarten eigenlijk vandaan?

Speelkaarten zijn ontstaan in China, mogelijk rond de 9de eeuw. Via een lange reis, o.a. langs Egypte, kwamen ze rond de 14de eeuw in Europa terecht. De Europeanen veranderden de Egyptische symbolen (munten, zwaarden, kopjes en polostokken) in knuppels, pieken, diamanten en harten.

  • Knuppels werden klavers♣️
  • Pieken werden schoppen♠️
  • Diamanten werden ruiten♦️
  • Harten bleven harten ♥️

Zij hield enorm van muziek en zingen.  Aan het strand stil en verlaten van de Havenzangers was 1 van haar lievelingsnummers. Dit liedje ken ik zelf ook vanbuiten. Grappig dat zij vaak zeemansliederen zong. Zoals je kan lezen in de blog zitten er Duinkerker Kapers in haar tak.

Naast zeemansliederen, luisterde zij ook heel graag naar de Zangeres zonder Naam. Zij had zelfs een boekje met al de liedjesteksten. Ik hoor dit ook wel graag. Deels omdat het heel nostalgisch is voor mij en deels omdat de Zangeres zonder Naam mij intrigeert. Wat ik leuk vind aan de smartlappen van vroeger zijn hun liedjesteksten. Dat zijn altijd hele verhalen en dat vind ik mooi om naar te luisteren. Mijn muzieksmaak is nogal eclectisch🤪😁.

Charlemagne

De lijn van haar grootmoeder Paulina gaat via Meyntiens naar de tak van de Dullaerts: een patriciërsfamilie uit Beveren-Waas. Deze tak zou, volgens andere stambomen, naar Charlemagne gaan (via welke weg weet ik niet meer want het was nogal een doolhof.). Ik moet eerlijk zijn: ik ben zelf blijven steken bij de Dullaerts.

Ik betwijfel of het klopt omdat patriciërs rijke handelaren waren zonder adellijk bloed. Maar kom, vroeg of laat leiden alle wegen naar Charlemagne. Iedereen die rond het jaar 1000 een stamboom heeft in West-Europa, stamt af van deze keizer die niet kon lezen. Er zitten nog rijke landbouwfamilies in haar stamboom dus Charlemagne: Vroeg of laat, ik kom eraan! Nee, alle gekheid op een stokje: de kans dat ik daar geraak en het juist kan documenteren is zeer klein.

Hoe weet men dat iedereen hier afstamt van Charlemagne? Als je een stamboom zou maken van iedereen die hier nu leeft, zou je een gigantisch aantal voorouders in die stamboom hebben en zoveel mensen leefden er simpelweg niet in de 9de eeuw. Hoe verder je teruggaat, hoe meer gemeenschappelijke voorouders we hebben. Charlemagne had dan ook maar liefst 18 kinderen (waarschijnlijk waren het er nog meer)! Al die kinderen hebben zich niet voortgeplant, maar hij zou toch maar fijntjes een miljard afstammelingen hebben💣.

Lijst van families die afstammen van Clovis en Charlemagne. Enkel de eerste 20 generaties staan in de lijst.