FamilySearch: Online Opzoekingen

Stappenplan

  1. Ga naar FamilySearch.
  2. Maak een gratis account aan.
  3. Ga in het hoofdmenu naar de tab zoeken.
  4. In de tab Zoeken ga je vervolgens naar de tab Catalogus.
  5. Typ de plaatsnaam in waarover je opzoekingen wil verrichten. Bij beschikbaarheid vink je online aan.
  6. De akten die je online kan raadplegen komen POEF tevoorschijn.

Volgorde

  1. Civil registration: registers van de burgerlijke stand (geboorte, overlijden, trouw, echtscheiding,…). Deze registers zijn ontstaan na de Franse Revolutie (aan het einde van de 18de eeuw).
  2. Church records: registers van de parochie (doop, trouw, begrafenis,…).
  3. Andere mogelijke bronnen: notarïele archieven, militaire archieven, volkstellingen, … Het hangt af van gemeente tot gemeente wat je gaat vinden.

Meestal raak je makkelijk tot aan het begin van de 19de eeuw met behulp van de registers van de burgerlijke stand.

In de registers van de burgerlijke stand moet je op een gegeven moment met de republikeinse kalender gaan werken. Deze was in voegen van 1793 tot 1806 in het revolutionaire Frankrijk en dus ook in België. De plus, on écrit en français. Een goede oefening voor dat oude brein!

Op een gegeven moment stoppen de akten van de burgerlijke stand en moet je dus in de parochieregisters of DTB-registers duiken. DTB staar voor Doop Trouw Begrafenis. Vanaf hier: Scientia latinae utilis est. Handig om enkele Latijnse woorden te kennen.

Tips

In de tijd van de DTB-registers werden baby’s in de katholieke kerk 1 of 2 dagen na hun geboorte gedoopt.

Bij een huwelijk werd soms de huwelijksdag ingeschreven, maar soms ook de huwelijksaankondiging. Dit had ik voor bij Heijliger Soffaerts, wat voor de nodige verwarring zorgde. De bekendmaking werd ingeschreven in Turnhout en het huwelijk werd ingeschreven in Dessel.

Probeer voor elk lid van je stamboom 3 bronnen te vinden bv. geboorte, overlijden en huwelijk. Er staan hier en daar wel fouten in dus het is goed om te dubbbel- of triplechecken.

Wereldboom

Naast het opzoeken van akten etc., Kan je op de site van FamilySearch gratis aan 1 grote stamboom meewerken. Iedereen zit dus niet in zijn eigen boompje te klooien zoals bij My Heritage, Ancestry, Geneanet,… maar in 1 gigantisch bos  van de wereld🌍. Mooie gedachte.

Je geeft jouw eigen voorouders en verwanten in en als 1 van hen al in de grote boom van FamilySearch staat, kan je de 2 samenvoegen. En zo blijf je maar samenvoegen! Ondertussen staan er al meer dan 1 miljard unieke personen in, waaronder ik🙂.

Andere site waar je aan 1 grote wereldboom kunt werken: Wikitree.

Weetjes

Een ander oerwoud is de persoonlijke stamboom van de Chinese filosoof en politicus Confucius, die naar verluidt meer dan twee miljoen leden bevat, verdeeld over 83 generaties. Dus hup met de geit. Je had al bezig moeten zijn!

You cannot copy content of this page

Consent Management Platform by Real Cookie Banner