Familysearch

Wat is Familysearch ?

FamilySearch is een non-profitorganisatie en website die genealogische gegevens, bronnen en diensten aanbiedt om mensen te helpen hun familiegeschiedenis te ontdekken.

Het wordt beheerd door De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen en biedt een breed scala aan genealogische bronnen, waaronder historische documenten, stambomen en educatief materiaal.

Waarom houdt deze kerk zich bezig met genealogie? Omdat het voor hen belangrijk is dat iedereen gedoopt is. Al dan niet postuum (op basis van een geboorte-akte bv). Leden van de kerk hebben in vele landen alle genealogische bronnen op microfilm gezet en bewaren vervolgens een kopie van deze bronnen in een grot in Salt Lake City. Dit is niet zomaar een grot, maar state of the art. Het is beschermd tegen aardbevingen etc. Waarom heeft niemand dit verhaal ooit verfilmd? Een goudmijn.

Op de FamilySearch-website kunnen gebruikers gratis zoeken in een enorme verzameling historische gegevens, zoals volkstellinggegevens, geboorte- en overlijdensakten, huwelijksakten,… om hun voorouders te traceren en hun stambomen samen te stellen.

FamilySearch biedt ook hulpmiddelen waarmee gebruikers kunnen samenwerken die mogelijk dezelfde familielijnen onderzoeken, waardoor het gemakkelijker wordt om informatie en ontdekkingen te delen.

Naast de online bronnen beheert FamilySearch centra voor familiegeschiedenis over de hele wereld, waar individuen toegang kunnen krijgen tot aanvullende genealogische gegevens en hulp kunnen krijgen van vrijwilligers en medewerkers.

Online akten opzoeken

  1. Ga naar FamilySearch.
  2. Maak een gratis account aan.
  3. Ga in het hoofdmenu naar de tab zoeken.
  4. In de tab Zoeken ga je vervolgens naar de tab Catalogus.
  5. Typ de plaatsnaam in waarover je opzoekingen wil verrichten. Bij beschikbaarheid vink je online aan.
  6. De akten die je online kan raadplegen komen POEF tevoorschijn.

Soorten akten

  1. Civil registration: registers van de burgerlijke stand (geboorte, overlijden, trouw, echtscheiding,…). Deze registers zijn ontstaan na de Franse Revolutie (aan het einde van de 18de eeuw).
  2. Church records: registers van de parochie (doop, trouw, begrafenis,…).
  3. Andere mogelijke bronnen: notarïele archieven, militaire archieven, volkstellingen, … Het hangt af van gemeente tot gemeente wat je gaat vinden.

Meestal raak je makkelijk tot aan het begin van de 19de eeuw met behulp van de registers van de burgerlijke stand.

In de registers van de burgerlijke stand moet je op een gegeven moment met de republikeinse kalender gaan werken. Deze was in voegen van 1793 tot 1806 in het revolutionaire Frankrijk en dus ook in België. De plus, on écrit en français. Een goede oefening voor dat oude brein!

Op een gegeven moment stoppen de akten van de burgerlijke stand en moet je dus in de parochieregisters of DTB-registers duiken. DTB staar voor Doop Trouw Begrafenis. Vanaf hier: Scientia latinae utilis est. Handig om enkele Latijnse woorden te kennen.

Probeer voor elk lid van je stamboom 3 bronnen te vinden bv. geboorte, overlijden en huwelijk. Er staan hier en daar wel fouten in dus het is goed om te dubbbel- of triplechecken.

Wereldboom

Naast het opzoeken van akten etc., kan je op de site van FamilySearch gratis aan 1 grote stamboom meewerken zoals ik hierboven al schreef. Iedereen zit dus niet in zijn eigen boompje te klooien zoals bij My Heritage, Ancestry, Geneanet,… maar in 1 gigantisch bos  van de wereld🌍. Mooie gedachte.

Hoe werkt dat dan? Je geeft jouw eigen voorouders en verwanten in en als 1 van hen al in de grote boom van FamilySearch staat, kan je de 2 samenvoegen. En zo blijf je maar samenvoegen! Ondertussen staan er al meer dan 1 miljard unieke personen in, waaronder ik🙂.

Andere site waar je aan 1 grote wereldboom kunt werken: Wikitree.