Wat schaft de pot?

Een greep uit het paleo-dieet van mijn verre voorouders en verwanten (in volgorde van belangrijkheid):

  • Bier
  • Zalm
  • Haring
  • Forel
  • Melk
  • Pap
  • Gerst
  • Rendier
  • Eieren
  • Bessen
  • Paddestoelen
  • Haver
  • Paling
  • Rogge
  • Boter
  • Mede
  • Kabeljauw
  • Wilde selderij
  • Botermelk
  • Tarwe
  • Rund
  • Brood
  • Everzwijn
  • Kaas
  • Noten

Op de voedingswaren in bovenstaande lijst teerden mijn voorouders en verwanten door de eeuwen heen. Deze lijst werd samengesteld aan de hand van het dieet van mijn DNA-matchen met archeologische stalen.

My True Ancestry (MTA) berekent deze lijst door eerst al mijn DNA-matchen te verzamelen. Dan bepaalt MTA tot welke cultuur/beschaving/… deze matchen behoren. Vervolgens maakt MTA een lijst van de voornaamste voedingsmiddelen van deze beschavingen (op basis van de laatste onderzoeken hieromtrent). Als laatste geven ze een bepaald gewicht aan elk voedingsmiddel op basis van mijn genetische afstand of gedeelde DNA-segmenten.

Uiteraard is deze lijst samengesteld aan de hand van mijn DNA-matchen. Als je uit Zuid-Europa komt, kan de lijst bv. citroenen, olijven, etc. bevatten. Als jouw roots ook in West- en Noord-Europa liggen, zal jouw lijst waarschijnlijk niet veel verschillen vertonen.

Enkele overpeinzingen

Gouden gerstenat

Mijn voorouders waren op basis van deze lijst grote bierdrinkers. Misschien heeft dat toch wat schade nagelaten 😁. Mensen die mij kennen zullen nu denken: Dat verklaart veel. En dat zal ook best wel veel verklaren, lieve lezer😁. Zelf drink ik, in tegenstelling tot mijn voorouders, nooit bier.

Bier ging er duidelijk in alle tijden vlotjes in. Het lest de dorst, bevat veel calorieën en het was gedurende lange tijd relatief veilig om te drinken in tegenstelling tot water.

Haring en zijn maatjes

Mijn overgrootvader Jan zou blij geweest zijn bij het aantreffen van haring in de top 3. In zijn stamboom staan vele vissers, zeevaarders en kapers uit Duinkerke. Deze stad was lang gekend voor de haringvangst. Jan is zijn carrière ook begonnen als haringverkoper. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan🙂. Het gezin Huysmans at dan ook regelmatig haring. Soms meer dan zijn gezinsgenoten lief was🥴.

Obelix

Met uitzondering van rendier, rundsvlees en everzwijn, is er niet veel vlees te bespeuren in mijn lijst. De massale hoeveelheid vlees die wij vandaag van ’s morgens tot ’s avonds Obelix-gewijs verorberen, is iets dat we nog niet zo lang doen. De ‘echte’ Obelix deed dat zeer waarschijnlijk ook niet, BOEM 😁 🎤.

Paleo-dieet nu

Het huidige paleo-dieet, een afkorting van het paleolithische dieet, bestaat uit dezelfde voedingsmiddelen waarvan dus wordt aangenomen dat ze door de vroege mens zijn gegeten: vlees, vis, fruit, groenten, noten en zaden.

Mijn pet gaat het te boven, maar respect voor degenen die het volhouden🙂.

Hulpeloos

Ik vind dat spijtig dat wij nog weinig voeling hebben met waar ons voedsel vandaan komt. Onze verre voorouders zouden er smakelijk mee lachen!

Als kind zag ik mijn grootvader Ferre een konijn/duif slachten, een vis fileren,… Ik weet ook nog dat wij soms een hele grote zak tuinbonen pelden. Ik heb dat nu allemaal al jaren niet meer gezien of gedaan.

Wij zijn in feite een vogel voor de kat als wij ooit terug zelfvoorzienend moeten zijn.

When the shit hits the fan

Neem nu bv. dat je een fijn wandelingetje aan het maken bent, just minding your own business en ineens BOEM: je sukkelt in een zwart gat, reist door de tijd en komt bij de jager-verzamelaars terecht. Wat dan? Ja, inderdaad, wat dan? Tijdreizen vergt veel energie dus je zal waarschijnlijk honger hebben en niks beter om te bonden met jouw nieuwe vrienden dan een voedzame maaltijd. Je hebt geen apps, geen boeken,… Je bent overgeleverd aan…🥁🥁🥁: jouw zintuigen!

Hier volgt alvast een stappenplan om te ontdekken of een plant eetbaar is of niet zodat je je niet compleet belachelijk maakt bij de andere jager-verzamelaars:

  • Kijk:
    • identificeer en/of inspecteer:
      • Vermijd planten die hun beste tijd hebben gehad. Bij het ouder worden, kunnen sommige planten giftig worden.
      • Vermijd planten waar slijm of wormen opzitten. Geen goed idee.
      • Indien OK =>
  • Ruik:
    • Verpulver een stukje en ruik eraan. Als het naar bittere amandelen of perziken ruikt, wijselijk weggooien en andere horizonten opzoeken. Indien OK =>
  • Voel:
    • Wrijf of knijp wat vocht uit op een gevoelig deel van het lichaam. Indien OK =>
  • Smaak:
    • Leg een stukje op de lippen en wacht daarna 5 seconden. Indien OK =>
    • Leg een stukje in de mondhoek en wacht daarna 5 seconden. Indien OK =>
    • Leg een stukje op de punt van de tong en wacht daarna 5 seconden. Indien OK =>
    • Leg een stukje onder de tong en wacht daarna 5 seconden. Indien OK =>
    • Kauw op een stukje en wacht daarna 5 seconden. Indien OK =>
    • Slik een kleine hoeveelheid in en wacht 5 uur. Eet of drink niks anders in deze periode.

Het systeem is niet waterdicht, maar als er zich geen negatieve reacties voordoen na 5 uur, kan je ervan uitgaan dat de plant veilig is.

Sla nooit een stap over van bovenstaand stappenplan. Doe afzonderlijke proeven voor bladeren, stengels, wortels en vruchten. Bij de minste twijfel, niet opeten.