Njam Njam, Hik!

Wat schaft de pot?

Ondergetekende

Een greep uit het paleo-dieet van mijn verre voorouders en verwanten:

Menu van mijn voorouders. Bron: My True Ancestry.

Op de voedingswaren in bovenstaande lijst teerden mijn voorouders en verwanten door de eeuwen heen. Deze lijst werd samengesteld aan de hand van het dieet van mijn DNA-matchen met archeologische stalen.

My True Ancestry (MTA) berekent deze lijst door eerst al mijn DNA-matchen te verzamelen. Dan bepaalt MTA tot welke cultuur/beschaving/… deze matchen behoren. Vervolgens maakt MTA een lijst van de voornaamste voedingsmiddelen van deze beschavingen (op basis van de laatste onderzoeken hieromtrent). Als laatste geven ze een bepaald gewicht aan elk voedingsmiddel op basis van mijn genetische afstand of gedeelde DNA-segmenten.

Uiteraard is deze lijst samengesteld aan de hand van mijn DNA-matchen. Als je uit Zuid-Europa komt, kan de lijst bv. citroenen, olijven, etc. bevatten. Als jouw roots ook in West- en Noord-Europa liggen, zal jouw lijst waarschijnlijk niet veel verschillen vertonen.

Mijn man

Onderstaande lijst is van mijn man, een Nederlander met Poolse roots:

Menu van de voorouders van mijn man. Bron: My True Ancestry.

Mijn moeder

Onderstaande lijst is van mijn moeder:

Menu van de voorouders van mijn moeder. Bron: My True Ancestry.

Enkele overpeinzingen

Gouden gerstenat

Mijn voorouders waren op basis van deze lijsten de grootste bierdrinkers. Misschien heeft dat toch wat schade nagelaten 😁. Mensen die mij kennen zullen nu denken: Dat verklaart veel. En dat zal ook best wel veel verklaren, lieve lezer😁. Zelf drink ik, in tegenstelling tot mijn voorouders, nooit bier.

Bier ging er duidelijk in alle tijden vlotjes in. Het lest de dorst, bevat veel calorieën en het was gedurende lange tijd relatief veilig om te drinken in tegenstelling tot water.

Haring en zijn maatjes

Mijn overgrootvader Jan zou blij geweest zijn bij het aantreffen van haring in de top 3. In zijn stamboom staan vele vissers, zeevaarders en kapers uit Duinkerke. Deze stad was lang gekend voor de haringvangst. Jan is zijn carrière ook begonnen als haringverkoper. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan🙂. Het gezin Huysmans at dan ook regelmatig haring. Soms meer dan zijn gezinsgenoten lief was🥴.

Obelix

Met uitzondering van rendier, rundsvlees en everzwijn, is er niet veel vlees te bespeuren in mijn lijst. De massale hoeveelheid vlees die wij vandaag van ’s morgens tot ’s avonds Obelix-gewijs verorberen, is iets dat we nog niet zo lang doen. De ‘echte’ Obelix deed dat zeer waarschijnlijk ook niet, BOEM 😁 🎤.

Paleo-dieet

De lijst bevat uiteraard geen bewerkt voedsel. Een beetje zoals het paleo-dieet van vandaag. Mijn pet gaat het te boven, maar respect voor degenen die het volhouden🙂.

You cannot copy content of this page

Cookieconsent met Real Cookie Banner