Categorieën
Nostalgie

Museum van Geluiden

Over verstandige vogels en viewmasters, duivenmelkers en dino’s,…

Geluid werd lang genegeerd door onderzoekers, maar er is steeds meer interesse in dit vakgebied.

Geschiedenis van geluid

De geschiedenis van geluiden is zo oud als de geschiedenis van het leven op aarde. De vroegste levensvormen die we kennen, zoals eencellige organismen, reageerden waarschijnlijk op bepaalde geluiden in hun omgeving. Naarmate het leven evolueerde en complexer werd, nam ook het gebruik en begrip van geluid toe.

Onze verre voorouders gebruikten geluiden om met elkaar te communiceren. Dit ging waarschijnlijk van eenvoudig gegrom en gehuil tot complexere geluiden die specifieke betekenissen overbrachten. In de loop van de tijd ontwikkelde de mens een taal, die steeds complexere communicatie mogelijk maakte door het gebruik van woorden en zinnen.

Muziek heeft ook een lange en boeiende geschiedenis. Archeologen hebben oude fluiten ontdekt, gemaakt van dierlijke botten, die meer dan 40.000 jaar oud zijn. Muziek werd waarschijnlijk voor verschillende doeleinden gebruikt, waaronder religieuze rituelen, het vertellen van verhalen en sociale evenementen. In de loop van de tijd ontwikkelden verschillende culturen hun eigen unieke stijlen en instrumenten, wat leidde tot het gevarieerde muziekaanbod dat we tegenwoordig hebben.

In de moderne tijd is geluid steeds belangrijker geworden door de technologie. De uitvinding van de telefoon in de 19e eeuw maakte communicatie over lange afstanden mogelijk door de overdracht van geluidsgolven. Radio- en televisie-uitzendingen breidden het bereik van geluid verder uit, waardoor mensen nieuws en entertainment van over de hele wereld konden horen.

Tegenwoordig wordt geluid gebruikt in een breed scala aan technologieën, van muziekstreamingdiensten tot spraakherkenningssoftware. Over het algemeen is de geschiedenis van geluid een rijke en complexe geschiedenis die miljoenen jaren van evolutie en menselijke innovatie omvat. Het heeft een vitale rol gespeeld in de ontwikkeling van de menselijke taal, cultuur en technologie, en zal dat nog vele jaren blijven doen.

MTV

Ik was een grote MTV-kijker in de jaren ’80 en ’90. Ik heb het zelfs nog een tijdje volgehouden in de eerste jaren van het nieuwe millenium toen de meeste tijdgenoten in plaats van MTV te kijken, het nieuwe MSN Messenger (voor snotneuzen: een primitieve voorloper van Facebook Messenger) etc. ontdekten.

Britse invasie

In de jaren ’80 en ’90 werd de beeldbuis op MTV overspoeld met Britse popgroeps. In de States doopte men dit fenomeen tot The Second British Invasion (de eerste invasion bestond o.a. uit The Beatles). Groot-Brittannië had in die tijd dan ook een cool imago. Daar gebeurde het. Dat was The place to be. Schiet ook niks meer van over. Groot-Brittannië heeft vandaag de dag eerder een stumperig imago, vind ik.

Real World

In 1992 liet MTV het programma The Real World los op de wereld. In dit brave zusje van Big Brother zette men 7 vreemden in een huis om te kijken wat er dan gebeurde. Ik kan je vertellen: niet heel veel. Het was erg braaf in vergelijking met de hedendaagse reality-tv.

This is the true story, of seven strangers, picked to live in a house, work together and have their lives taped, to find out what happens, when people stop being polite, and start getting real.

Introductie van het programma The Real World, MTV.

De critici van toen vonden dit nieuwe concept creepy en voyeuristisch. Niettegenstaande werd The Real World het langstlopende programma ooit op de muziekzender. Ik heb het nooit gevolgd, maar tijdens het zappen ben ik wel eens blijven hangen.

Toen de focus op het muziekkanaal steeds verder wegging van de muziek, heb ik de handdoek in de ring gegooid.

Slimme vogels en pechvogels

Kom, kom, kom, kom, kóóóm,…

Kom, kom, kom, kom,… in harmonieus samenspel met het gerammel van maïs in een blikje en het roekoe, roekoe,… van de duiven.

De duivenmelker die in stofjas op zijn duiven roept is een uitstervend geluid in onze streken ondanks dat België de bakermat was van de duivensport.

Mijn overgrootvader Jan met duivenmand, stofjas en fiets!

De duiven worden ergens gelost (dit kan zelfs 1000 km van hun hok zijn!) en moeten zo snel mogelijk naar hun thuisbasis terugvliegen. Een getrainde duif kan zelfs na jaren de weg naar het hok terugvinden. Indrukwekkend.

De eerste duiven werden gelost door een duivenmelker aan het begin van de 19de eeuw. Eind jaren ’90 van de vorige eeuw nam de populariteit een duik. Mijn overgrootvader Jan heeft heel zijn leven met de duiven gespeeld. Hij moest het weten!

In Oost-Europa en Azië daarentegen is de sport aan een opmars bezig en wordt er hierbij al eens een gokje gewaagd.

Roekoe roekoe roekoe …

Men gebruikte duiven vroeger ook om boodschappen over te brengen door een klein papiertje aan de poot te bevestigen.

In WO I en II werd er nog gebruik gemaakt van postduiven:

G.I. Joe. Bron: Wikipedia.

G.I. Joe redde tijdens WO II het leven van de inwoners van Calvi Risorta (Italië) en van de Britse troepen die daar aanwezig waren. De duif kreeg de Dickin Medal, de hoogste onderscheiding voor een dier. Andere dappere duiven: The Flying Dutchman, William of Orange,….Zeg nog eens dat duivensport saai is!

Als je ooit eens denkt: Ik heb het helemaal gehad met die B-post, en je lost een duifje met een boodschap, denk er dan aan dat duiven alleen naar hun hok kunnen terugvliegen! Anders kan je lang zitten wachten…🤔.

Geschiedenis van de communicatie. Duiven als communicatiemiddel zijn zo oud als de weg naar Rome. Bron: Pinterest.

Groter!

Van verstandige duiven, gaan wij naadloos over naar hun voorouders: de dino. Soms moet je het al eens groots bezien. Hoe klonken de dinosaurussen? De eerste dinosaurus is niet veel van zegs. Die had een slechte dag misschien. Ik vind het geluid van de triceratops wel cool. Zo voel ik mij soms ook, jongen. Wat liep of vloog er toen nog rond? Kikkers, libellen, kakkerlakken en krokodillen,….

Reconstructed sounds of dinosaurs.

Grootsts!

Het geluid van de planeten kan je beluisteren in onderstaande video. Pluto is wel geen planeet. Ze zeggen soms: Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus. Ik vind dat de planeet Venus erg veel kabaal maakt, eerlijk gezegd🙂. Voorlopig staan deze geluiden nog niet in het museum. Laat ons dat zo houden!

All planet sounds from space.

Viewmaster

De Viewmaster

Genoeg grootheidswaanzin. Laten we die dino’s en planeten toch maar bekijken vanop een veilige afstand met de Viewmaster.

Het geluid van de Viewmaster vind ik zo nostalgisch💛. Ik had geen flashy rood exemplaar, maar een groezelig bruin. De View-master is ontstaan in Amerika in 1930. Het bestond uit een stereoscoop en kartonnen plaatjes. Beelden werden driedimensionaal. High-tech!

Viewmaster en de bijbehorende kartonnen plaatjes.

Zoals vele uitvindingen werd de View-Master niet ontworpen om mee te spelen.

  • In 1939 werd het op de Wereldexpo in New York aangeprezen als alternatief voor de postkaart.
  • In WO II werd het systeem gebruikt door het Amerikaanse ministerie van defensie om opleidingen te geven.

Eind jaren ’50 piekte zijn succes door de opkomst van het lichte plastiek en de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1958.

In de jaren ’60 werden de grotten van Han, de rivier Ourthe,… op de kartonnen plaatjes vervangen door speelgoed en cartoons.

De wereld ligt aan jouw voeten! Bron: Pinterest.

Het hebbeding kende een enorm succes in België. De Viewmaster-fabriek in Sint-Niklaas (opgetrokken voor de Wereldexpo) was zelfs de tweede grootste ter wereld waar de kartonnen ronde schijfjes en de stereoscoop zelf werden gemaakt. Daarna ging het stilletjes aan bergaf, al kan je nu nog steeds View-Masters kopen.

Wil je zelf aan de slag? Op de website View-Master Camera vind je alles wat je nodig hebt.

Mattenklopper en “motorfiets”

Prinses Beatrix voelt zich niet te beroerd om een deurmat te kloppen. Bron: Wikipedia .

Genoeg gespeeld en weggedroomd. Terug tijd voor wat beweging! De mattenklopper heeft door de eeuwen heen heel wat afgeklopt in de Lage Landen. Ik vraag me af waarom het alleen bij ons zo populair was? Zijn wij allemaal zo’n korte lontjes die hun frustraties moeten botvieren? Het werd gemaakt van rotan of wilgentenen die in strengen werden gevlochten. Er waren 3 soorten mattenkloppers:

  • 2 strengen: beginner
  • 3 strengen: intermediate
  • 4 strengen: pro 💪

Ondertussen heeft de mattenklopper sinds de jaren ’70 voorgoed plaatsgemaakt voor de stofzuiger.

Het is nog steeds te koop, maar ik heb het niet veel meer in gebruik gezien. Het is nochtans een natuurproduct, neemt niet veel plaats in en het verbruikt ook geen energie, maar enkel brute force. Met zo’n kathedraal van een lichaam is dat geen probleem voor mij😁😎. Ik heb in mijn kindertijd forcebollen gekweekt door veel tijd te spenderen op mijn trotinette (step), fiets, city bike, etc. We rijden met onze stoere fiets (inclusief spelkaarten) naar de volgende alinea.

Spelkaarten tussen de spaken en klepperen maar. Kabaal verzekerd! Bron: Pinterest.

Tochtje door Parijs

Ga je toch liever te paard? Breng dan een bezoekje aan het Parijs van het midden van de 18de eeuw, begin 19de eeuw. On y va! De geluiden in dit project zijn old school opgenomen (niet digitaal gerecreëerd). Er is ONGELOOFLIJK veel werk ingestoken.

Vorige eeuw

Verlang je naar die goede ouwe tijd van Nokia-ringtones en draaitelefoons? Neem dan eens een kijkje in dit museum. Cultureel volledig verantwoord. Mijn favoriet is het opstarten van de modem (inbelverbinding) en het geluid van een draaitelefoon.

Wil je nog wat verder terug in de tijd gaan? Het geluid van Nederland is een project dat zo maar liefst duizenden geluiden bevat uit de jaren ’50 tot ’90.

Testbeeld

Testbeeld. Bron: Wikipedia.

Het einde van dit bericht sluiten we af zoals een gezellige tv-avond in de vorige eeuw. Met een testbeeld – piiiiiiiieeeeeeeeeep.

Door Stoethaspel

Homo Sapiens - Vrouw - Aardbewoner.

You cannot copy content of this page

Consent Management Platform by Real Cookie Banner