Heijliger Soffaerts, Directe Voorouder, 9 Generaties

Heijliger 

Heijliger Soeffers/Soffaerts is overleden in 1696 in Dessel. 9 generaties later werd ik geboren. Ongelooflijk toch? Hij is de eerste bij wie de achtenaam Soeffers soms werd geschreven als Soffaerts.

Variante schrijfwijzen voor zijn voornaam zijn: Heyliger, Heijliger, Heiliger, Heilegerus, Helgerus, Sanctior, Sanctiorus, Sanctia,…

Ik heb de geboortedatum van Heijliger nog niet gevonden. Zijn vrouw Catharina is geboren op 03/02/1662 in Dessel. Ik ga er vanuit dat hij rond diezelfde periode geboren is. Zijn geboorteplaats heb ik ook nog niet gevonden. Ik denk wel dat dit niet Dessel of Turnhout was want in die bronnen heb ik niks gevonden. Ik neig naar Tilburg of Breda. 

Heijliger is getrouwd met Catharina Van Goirle/Van Gool op 18-09-1689. De bekendmaking gebeurde in Turnhout (14/09/1689), maar het eigenlijke huwelijk vond plaats in Dessel. Denk ik! Zeer verwarrend🥴. 

Notariële akte Breda, 1695

Heyliger wordt vermeld in een notariële akte bij notaris van Bommel (stadsarchief Breda). De akte dateert van 27-07-1695.
De gregistreerden in deze akte zijn: Jacob Peeter Augustijns (Baarle-Nassau) – Adriaen Kameners (Baarle-Nassau) – Peeter Vernaent (Baarle-Nassau) – Dingena Hendrick Soffers (Tilburg) – Gijsken Hendrick Soffers (Etten) – Heijliger Hendrick Soffers (Dessel) – Pietronella Hendrick Soffers (Antwerpen) – Willem Hendrick Soffers (Turnhout). Aangezien zij allemaal als 2de naam Hendrick hebben, waren het misschien broers en zussen? De akte zelf heb ik nog niet volledig ontcijferd. Dit vergt een engelengeduld.

Schepenregister Dessel, 1692

In het Schepenregister van Dessel (1692) vind ik de volgende informatie:

Joh. Van Goirle, pbr (beursstichter).

Catharina Van Goirle (zijn zus) x Heijliger Soffaerts.

a.k.v. Wouter Van Goirle x Barbara Souwen (ouders van Catharina en Joh.)

dragen op voor begijnentitel van Maria Van Goirle (Turnhout):

  • mr. Hendricksland, Dessel

  • bempt op de dycken gen. Gielensland

  • wei en moerveld

  • moerbempt

Een beursstichter is vaak een geestelijke zonder kinderen.

17de eeuw

Wie liep er nog rond in 1696 toen Heijliger overleed?

  • In 1696 bracht de koning, toen Willem III van Oranje, een bezoek aan Turnhout. In Turnhout hebben Heyliger en Catharina hun huwelijk aangekondigd. 
  • Jonathan Swift – 29 jaar oud, man met smaak (uitvinder van mijn voornaam)
  • Voltaire – 2 jaar oud, Franse schrijver
  • Zwartbaard – 16 jaar oud, Engelse piraat
  • Lodewijk XIV, 58 jaar oud, Franse koning