Het vastleggen van familiegeschiedenissen gaat eeuwen terug en wordt beïnvloed door veranderingen in de technologie en cultuur.
Bijbel
Een van de oudste amiliegeschiedenissen is terug te vinden in de Bijbel, waar genealogieën werden opgenomen om de afstamming van belangrijke figuren te traceren.
Adel
Tijdens de Middeleeuwen was het onder aristocratische Europese families gebruikelijk om genealogische archieven bij te houden. Deze dienden als bewijs van hun afkomst, waardoor ze hun recht op titels of land konden doen gelden.
Rijke kooplieden
Naarmate de alfabetiseringsgraad steeg, begonnen gewone mensen ook hun familiegeschiedenis te documenteren. In de 16e en 17e eeuw lieten welvarende kooplieden familieportretten maken. Deze schilderijen gingen vaak vergezeld van verhalen die waren gericht op de triomfen en deugden van opmerkelijke verwanten.
19de eeuw
In de 19de eeuw verlieten veel mensen het platteland door de opkomst van de industrialisatie en de verstedelijking. Hierdoor raakte men de connectie met de eigen wortels kwijt. Dit leidde tot een vernieuwde interesse in het voorouderonderzoek. Daarenboven maakte de oprichting van nationale archieven en bibliotheken dit werkje aanzienlijk gemakkelijker.
Jan Doedel
In de 20ste eeuw maakte een golf van technologische vooruitgang het gemakkelijker om familiegeschiedenissen vast te leggen en te delen.
Door de uitvinding van de typemachine en later de computer en het internet, werd het genealogisch onderzoek een eitje in vergelijking met vroeger. Mensen kunnen nu ook moeiteloos in contact komen met verre familieleden aan de andere kant van de aardkloot. In feite kan iedere Jan Doedel nu een familiegeschiedenis schrijven en zo geschiedde 🤪.
Grootste familiegeschiedenissen
Het is moeilijk te zeggen wie de grootste familiegeschiedenis heeft geschreven, aangezien er geen alomvattend overzicht is van alle familiegeschiedenissen die ooit geschreven zijn. Hoe dan ook, er zijn een paar opmerkelijke voorbeelden van zeer uitgebreide familiegeschiedenissen:
De Genealogy of the Warren Family is bijvoorbeeld een enorme familiegeschiedenis die de afstammelingen van Richard Warren documenteert, een avonturier die in 1620 met de Mayflower in Amerika aankwam. Het boek, oorspronkelijk gepubliceerd in 1902, heeft sindsdien meerdere uitbreidingen ondergaan. De nieuwste editie, gepubliceerd in 2019, is meer dan 4.000 pagina’s lang en bevat informatie over meer dan 29.000 nakomelingen.
Een ander voorbeeld is de familiegeschiedenis van Descendants of John Whitney, die de afstammelingen van John Whitney traceert, die in 1635 in Massachusetts aankwamen. De eerste editie van het boek werd gepubliceerd in 1896. De nieuwste editie, gepubliceerd in 2020, is meer dan 5.000 pagina’s lang en bevat informatie over meer dan 100.000 nakomelingen.
Hoewel dit misschien enkele van de grootste familiegeschiedenissen zijn, zijn er waarschijnlijk nog vele andere uitgebreide familiegeschiedenissen die in de loop der jaren door individuen of groepen zijn geschreven.
Daar ben ik met mijn blogje maar een kleine garnaal tegen🍤😁.