Genetisch landschap van IJsland

Homogeniteit

IJsland is interessant voor genetisch onderzoek. Ten eerste is de bevolking van IJsland overwegend afkomstig van een relatief klein aantal Noorse kolonisten en Keltische slaven uit de late 9e en 10e eeuw. Ten tweede zijn er uitgebreide genealogische gegevens beschikbaar die teruggaan tot de tijd van de Vikingen.

Deze combinatie maakt genetisch onderzoek gemakkelijker. De erfelijke aanleg voor bepaalde ziekten binnen een bevolking kan men op deze manier nauwkeurig traceren.

deCODE Genetics

Een van de bekendste voorbeelden van genetisch onderzoek in IJsland is het werk van deCODE Genetics, een biotechnologiebedrijf.

DeCode Genetics staat bekend om zijn pionierswerk op het gebied van het analyseren van menselijke genomen. Het bedrijf werd in 1996 opgericht en heeft een unieke positie in het veld verworven door gebruik te maken van de genetische homogeniteit van de IJslandse bevolking.

deCode heeft een uitgebreide databank met genetische en medische gegevens van een groot deel van de IJslandse bevolking. Zo kon het bedrijf belangrijke ontdekkingen doen over de genetische basis van vele ziektes, waaronder kanker, hartziekten en zeldzame genetische stoornissen.

Naast hun onderzoek biedt deCode ook persoonlijke genetische tests aan, die inzicht kunnen geven in genetische risico’s voor bepaalde ziekten.

Het werk van deCode Genetics heeft zowel ethische als privacyoverwegingen opgeroepen, vooral in verband met het beheer van genetische gegevens. Het bedrijf werkt echter binnen strikte ethische richtlijnen en met toestemming van de betrokken personen.