DNA: Gedmatch

Neefjes en nichtjes

Gedmatch is een populair online platform dat tools biedt voor het vergelijken van autosomale DNA-gegevensbestanden van verschillende testbedrijven. Met deze tools kunnen gebruikers die hun DNA-resultaten hebben gekregen van verschillende DNA-testdiensten, zoals My Heritage, 23andMe, AncestryDNA of Family Tree DNA, hun gegevens uploaden naar Gedmatch en deze vergelijken met gegevens van andere gebruikers. Gedmatch voert zelf dus geen DNA-testen uit.

Als je DNA uploadt naar Gedmatch, kom je in een database terecht van duizenden gebruikers die zich hebben getest bij verschillende bedrijven.

Na de verwerking van jouw DNA, ga je naar de tool One to Many en dan krijg je een lijst met matchen van verre DNA-neven en – nichten. Naast de matchen kan je ook nog gebruik maken van andere tools, waarover later meer.

Tot zover is alles peis en vree!

Golden State killer

In 2018 werd Gedmatch gebruikt door de autoriteiten om de Golden State Killer op te sporen. Het DNA van de dader dat ze vonden op de plaats van de misdaad werd geupload naar Gedmatch. De verre DNA-matches die hieruit kwamen, werden gecombineerd met stamboomonderzoek. Zo konden de speurders deze cold case na 50 jaar in enkele maanden oplossen.

Hierdoor ontstond er een nieuw werkveld: Investigative Genetic Genealogy (IGG). IGG mag genetische analyse en stamboomonderzoek gebruiken om gewelddadige misdaden op te lossen, zoals moord en verkrachting, en om menselijke resten te identificeren.

Een jaar na de Golden State Killer-arrestatie werd Gedmatch overgenomen door Verogen die het pad van de criminaliteit (grapje) bleef volgen.Verogen is namelijk een bedrijf dat gespecialiseerd is in forensisch onderzoek.

Als je hier geen problemen mee hebt, klik je in de instellingen bij law enforcement op ‘opt in‘. Je moet dus handmatig toestemming geven zodat de arm der wet jouw gegevens kan gebruiken voor forensisch onderzoek (matching). Liever niet? Standaard staan de instellingen op ‘opt out‘. Toch is het goed dit allemaal nog eens na te gaan zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Naast Gedmatch is er nog 1 commerciële website die de autoriteiten mogen gebruiken: Family Tree DNA.

Eerlijk gezegd zit ik zelf al enkele jaren niet meer op Gedmatch. Toen het overgenomen werd, heb ik mijn data verwijderd omdat het toen onzeker was welke kant Gedmatch ging opgaan en ik geen tijd of zin had om me erin te verdiepen.

Misschien maak ik wel eens terug een profiel aan. DNA-verwanten die het rechte pad verlaten hebben: wees gewaarschuwd 😁.

1 handige tool vond ik zelf: Are my Parents Related?

Mijn ouders zijn niet verwant. Dat is ook onwaarschijnlijk aangezien ze uit verschillende streken komen en de takken van mijn vader alle richtingen uitgaan. In zijn stamboom heb ik dan ook nog geen enkele kwartierverdubbeling (een voorouder die 2 x voorkomt) gevonden.

Mijn grootouders Ferre en Paula waren wel verre verwanten. Bovenstaande tool bevestigde mijn papieren spoor. 5/6 generaties terug (voor mij dus 7/8) hebben zij dezelfde voorouders, namelijk Peter Jozef Van Hout en Maria Elizabeth Goelen.

Ik verschiet er niet van aangezien hun voorouders honderden jaren in Mol hebben vertoefd. Het zou bijna een mirakel zijn als dat niet zo was! 6 generaties is nu ook bezwaarlijk dichte familie te noemen. In ieder geval geen Habsburg-toestanden😬. Ik denk ook dat het ver genoeg is om het niet te weten. Zij wisten het in ieder geval niet.

Daarna begon ik te twijfelen of er niet meer kwartierverdubbelingen in hun stambomen voorkomen. Tot nu toe heb ik er geen gevonden dus ik vermoed dat de tool van Gedmatch verwijst naar het duo Van Hout-Goelen.

Admixture calculators

Handige Handleiding in het Engels.