Opkomst fotografie
Van nu af aan is de schilderskunst dood.
Paul Delaroche, schilder, 1839
Toen fotografie zijn intrede deed, werd het niet als een artistiek medium gezien. Fotografen moesten hard werken om van het stigma af te komen dat fotografie maar een mechanisch proces was waar weinig creativiteit bij kwam kijken.
Marjolijn Bol, kunsthistoricus, magazine Quest, 101 vragen, 2018, nr. 2.
Favoriete foto-websites
Picryl
Een collectie van miljoenen foto’s uit het publieke domein. De website bevat geen reclame. Het is gratis (al is er wel een maximum aan foto’s dat je gratis kan downloaden).
Als je een foto wil downloaden, druk je op downloaden, dan moet je een klein testje doen (zeggen wat er niet op de foto staat), vervolgens moet je 3 thema’s aanklikken die op de foto van toepassing zijn en als laatste stap…druk je op just download, niet op save and download.
AncientFaces
Hun mooie motto:
Share Yesterday. Connect Today. Preserve Tomorrow.
Het is een gratis gemeenschap waar je de foto’s en verhalen van jouw voorouders kan delen. Ik heb er zelf nog niks opgezet omdat ik het te druk had met lezen en kijken. Op zo’n website kan ik zitten lanterfanten🙂.
DeadFred
Deze leuke en gratis site bevat een groot foto-archief voor genealogisch onderzoek en probeert ook foto’s met hun eigenaren te herenigen (of de nazaten van eigenaren).
Erfgoedbank gemeente Mol
Op deze site heb ik een foto gevonden van het huis van Peer en Lies. Ik vond er ook een foto die ik niet had van mijn betovergrootmoeder Justina. Mijn eigen overgrootvader Jan heeft die foto aan de Erfgoedbank gegeven en nu heb ik die terug. Straf. Probeer soortgelijke sites op te zoeken over de dorpen, steden, regio’s van jouw vooroudees.
Geopunt
Hier vind je historische kaarten van 1712 tot nu. Dit kan handig zijn om meer over het leven van jouw voorouders te weten te komen.
Google Earth
Deze website zal je al wel kennen en misschien al geïnstalleerd hebben, maar wist je dat je er ook historische kaarten kan raadplegen?
In het menu ga je naar de tab Voyager en vervolgens naar Lagen. Daar vind je o.a. de David Rumsey Collection: historische kaarten vanuit de hele wereld. David Rumsey heeft ook een eigen website.
België staat er op moment van schrijven niet bij. Het is dus vooral handig als je voorouders in den vreemde hebt. Je kan België wel bekijken op de wereldkaarten, bv. de wereldkaart uit 1587.
Happy Surfing!
Bewaring
Hier volgen enkele tips voor Dummies voor het bewaren van oude foto’s:
- Zorg ervoor dat je handen proper en droog zijn om te voorkomen dat olie en vuil op de foto’s terechtkomen. Hou ze bij de randen vast of draag handschoenen om ze tegen vingerafdrukken te beschermen. Zelf ben ik eerder fan van het wassen van de handen i.p.v. handschoenen te dragen. Dat komt omdat ik een kluns ben. Je hebt weinig grip met handschoenen, vind ik.
- Bewaar je oude foto’s op een koele, droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht, vochtigheid en extreme temperaturen. Een donkere, droge kast of een vochtarme opbergdoos is een goede optie.
- Zuurvrije materialen, zoals fotoalbums, hoezen en opbergdozen, helpen voorkomen dat de foto’s na verloop van tijd vergelen, vervagen of broos worden. Vermijd het gebruik van materialen die PVC of andere kunststoffen bevatten, die schadelijke gassen kunnen afgeven die foto’s beschadigen.
- Oude foto’s scannen en digitaal opslaan is een geweldige manier om ze zowel te bewaren als te delen. Eenmaal gedigitaliseerd, kan je back-ups maken en deze op verschillende locaties opslaan voor extra bescherming.
- Als je oude foto’s beschadigd of verslechterd zijn, overweeg dan om professionele herstel- en reparatieservices in te schakelen. Dit kan verdere schade helpen voorkomen en de levensduur van de foto’s verlengen. Zelf heb ik dit nog niet gedaan.