Categorieën
Evrard Soonckent

Fort Mardijk

Mijn voorouders in Fort Mardijk.

Fort Mardijk ligt in de Franse Westhoek (regio Hauts-de-France). Sinds 2010 is de gemeente gefuseerd (commune associé) met Duinkerke. Er hebben wel wat voorouders van mij in Fort Mardijk gewoond waaronder de families Soonckent, Evrard, Gossard, Bouchard, Carru, Zylof (Giloffe), Maquet,… Ook de omliggende dorpen en steden komen regelmatig terug in mijn stamboom: Duinkerke, Petite-Synthe, Grande-Synthe, Gravellines, …

Stamboom

Huysmans

⬇️

Van Gestel

⬇️

Vercruysse

⬇️

Evrard

⬇️

Gossart

⬇️

Soonckent

Het begin

In 1620 werd er door de Spanjaarden een fort gebouwd in de buurt van het plaatsje Mardijk. Het fort kreeg de naam: Fort Mardijk. Dit fort werd in 1665 door de Zonnekoning met de grond gelijk gemaakt om er een Franssprekend vissersdorp te stichten: Fort Mardijk. Rondom het dorpje werd er toen vooral Nederlands gesproken.

Het was een succes en vier families uit Cucq en Étaples kwamen zich aanbieden voor dit nieuwe project: Benard, Everard, Zoonekindt en Godin. Everard (Evrard) en Zoonekindt (Soonckent) zijn mijn voorouders. Ze waren allemaal zeevaarders en vissers.

De “kolonisten” kwamen in 1670 aan in Fort Mardijk en werden betaald om kleine huisjes te bouwen met een tuin waar ze dan vervolgens ook in konden wonen. Ze mochten bovendien de zandgronden die aan hun woningen grensden, opruimen en exploiteren.

In 1677 woonden er al 30 families in Fort Mardijk!

Later meer….

Door Stoethaspel

Homo Sapiens - Vrouw - Aardbewoner.

You cannot copy content of this page

Consent Management Platform by Real Cookie Banner