Noorden van Frankrijk

Ah, het noorden van Frankrijk, waar de zee rebels is en de pittige wind de geur van de al even pittige kaas met zich meebrengt.

Het Zuiden van Frankrijk is natuurlijk prachtig, maar het Noorden spreekt mij meer aan. Mijn voorouders hebben hier ook honderden jaren gewoond, waaronder in Fort Mardijk:

Fort Mardijk

Fort Mardijk ligt in de Franse Westhoek (regio Hauts-de-France). Sinds 2010 is de gemeente gefuseerd (commune associé) met Duinkerke. Er hebben wel wat voorouders van mij in Fort Mardijk gewoond waaronder de families Soonckent, Evrard, Gossard, Bouchard, Carru, Zylof (Giloffe), Maquet,… Ook de omliggende dorpen en steden komen regelmatig terug in mijn stamboom: Duinkerke, Petite-Synthe, Grande-Synthe, Gravellines, …

Stamboom

Huysmans Jan

⬇️

Van Gestel Paulina

⬇️

Vercruysse

⬇️

Evrard

⬇️

Gossart

⬇️

Soonckent

Het begin

In 1620 werd er door de Spanjaarden een fort gebouwd in de buurt van het plaatsje Mardijk. Het fort kreeg de naam: Fort Mardijk. Dit fort werd in 1665 door de Zonnekoning met de grond gelijk gemaakt om er een Franssprekend vissersdorp te stichten: Fort Mardijk. Rondom het dorpje werd er toen vooral Nederlands gesproken.

Het was een succes en vier families uit Cucq en Étaples kwamen zich aanbieden voor dit nieuwe project: Benard, Everard, Zoonekindt en Godin. Everard (Evrard) en Zoonekindt (Soonckent) zijn mijn voorouders. Ze waren allemaal zeevaarders en vissers. Ik vermoed dat het een zwaar leven was. Geregeld staat er in de overlijdensakten: vermist op zee, gestorven op zee,…

De “kolonisten” kwamen in 1670 aan in Fort Mardijk en werden betaald om kleine huisjes te bouwen met een tuin waar ze dan vervolgens ook in konden wonen. Ze mochten bovendien de zandgronden die aan hun woningen grensden, opruimen en exploiteren.

In 1677 woonden er al 30 families in Fort Mardijk!

Later meer….