Google

De Google zoekmachine efficiënt gebruiken.

Onderzoekstips

Algemene onderzoekstips van de universiteit van Gent. Druk op de link zoeken/vinden.

BelgicaPress is bv. interessant om te gebruiken bij onderzoek naar stamboom- en/of familiegeschiedenis. Het is een databank van historische gedigitaliseerde Belgische kranten.

Er staan nog andere goede tips bij. Het is de moeite om de pagina eens door te nemen.

DNA

Eupedia

Eupedia (°2004) is een website die zich richt op de cultuur, geschiedenis en genetica van de landen uit de Europese Unie.

Je kan er allerlei artikels over genetica en genealogie vinden. Zo krijg je meer inzicht in de genetische geschiedenis en oorsprong van Europese populaties. Ook aanverwante gebieden zoals archeologie en antropologie komen aan bod.

Vanuit genetisch oogpunt is er geen enkele set genen die kan worden gedefinieerd als ‘Europese genen’.

De genetische samenstelling van de Europese bevolking is het resultaat van een combinatie van migraties, interacties en genetische uitwisselingen tussen verschillende groepen van mensen gedurende duizenden jaren.

Historische gebeurtenissen zoals het Romeinse rijk, de expansie van de Vikingen, de industriële revolutie, moderne migraties,… hebben bijgedragen aan de genetische diversiteit van de Europese bevolking.

Benieuwd naar de Europese diversiteit? Duik dan in de website van Eupedia.

Stamboom

FabPedigree

Fabpedigree focust zich op historische afstammingslijnen. De website bevat gedetailleerde stambomen die vaak met elkaar verbonden zijn om relaties tussen verschillende historische figuren en families aan te tonen. Daarnaast bevat de site ook tijdlijnen, historische context, etc.

Cyndi’s List

Cyndi’s List is een populaire Engelstalige website over genealogie die gemaakt werd door Cyndi Ingle, een genealoog uit de Verenigde Staten. De website is al actief sinds 1996.

Het is eigenlijk een index van web-links naar online bronnen over genealogie.

Cyndi’s Lijst is onderverdeeld in talloze categorieën: kalenders, kledij,…

Hierdoor is het voor gebruikers gemakkelijk om te navigeren en specifieke informatie te vinden.

Internet

The Wayback Machine

Welkom tijdreizigers in de wondere wereld van de Wayback Machine! Een uitvinding waarmee je over de digitale zeeën van de geschiedenis kan surfen. Reis mee door de virtuele tijdvortex, waar inbeltonen weerklinken en geanimeerde GIF’s vrij rondlopen. De Wayback Machine is enkel geschikt voor ervaren ontdekkingsreizigers want het is een wild en onvoorspelbaar beest. Je zal je een weg moeten typen tussen niet-werkende links, ontbrekende afbeeldingen en (soms) schreeuwerige lettertypes in al even schreeuwerige kleuren.

De Wayback Machine is een digitaal archief van het World Wide Web. Met deze tool krijg je toegang tot gearchiveerde versies van webpagina’s, zelfs als de originele pagina niet langer beschikbaar is. Hierdoor is de Wayback Machine een belangrijke hulpbron geworden voor het behoud van digitale inhoud op internet.

De webcrawler van de Wayback Machine doorzoekt regelmatig het internet en slaat momentopnamen van webpagina’s op. Hierdoor is het mogelijk om te zien hoe een bepaalde website er op verschillende momenten in zijn geschiedenis uitzag.

My Space

MySpace was een sociale netwerksite die aan het begin van de jaren 2000 heel populair was. Hiermee kon je persoonlijke profielen aanmaken, netwerken van vrienden opbouwen en muziek, video’s en andere inhoud delen.

MySpace was een van de eerste sociale netwerksites die wijdverspreid populair werd en op een gegeven moment was het de meest bezochte sociale netwerksite ter wereld.

Gebruikers konden hun profielen aanpassen met HTML en CSS, wat een hoge mate van personalisatie en creativiteit mogelijk maakte.

MySpace speelde ook een belangrijke rol in de muziekindustrie, omdat het een platform bood voor onafhankelijke artiesten om hun muziek te delen en bekendheid te verwerven.

MySpace had enkele grappige kenmerken :

1. Top 8 vrienden: gebruikers konden een lijst met hun top 8 vrienden op hun profiel weergeven. Dit leidde tot een interessante sociale dynamiek 😬 en af en toe tot drama wanneer mensen aan de lijst werden toegevoegd of verwijderd.

2. Aanpasbare profielen: MySpace-profielen waren zeer aanpasbaar met opvallende achtergronden, automatisch afgespeelde muziek en glitterende GIF’s. Het was een ontwerp dat voor iedereen toegankelijk was, wat resulteerde in opvallende (letterlijk en figuurlijk ) profielen.

3. Emo-songteksten: het leek alsof overal emo-songteksten waren gepleisterd. MySpace was een veilige haven voor de angstige tiener.

4. Tom, je eerste vriend: elke nieuwe MySpace-gebruiker werd automatisch vrienden met Tom Anderson, de mede-oprichter van MySpace.

Terugkijkend droegen deze functies bij aan de charme van MySpace en zijn ze voor veel mensen een bron van nostalgie en amusement.

Ik was dus op zoek naar een MySpace – profiel als voorbeeld. Ik voerde lukraak een datum in en kwam op dit pareltje terecht. Ik ken de persoon niet, maar leuk om te lezen dat hij/zij zo’n fantastische dag heeft gehad.

Het equivalent van tegenwoordig zou zijn:

Topdag gehad. Blessed 🥰🥰🥰.

En dan natuurlijk een fotootje erbij waarop iedereen hysterisch glimlacht.

Hieronder een voorbeeld van iemand die MySpace gebruikte voor professionele doeleinden in 1996.

Austin Powers

De website uit 1997 van de film Austin Powers. Niet echt het mooiste design, maar stiekem toch ook wel leuk. Ik heb de film echter nooit gezien, maar hij was toen wel heel populair.

Blur

De homepagina van Blur, een Britse rockband. Welke websites je vindt, zegt ook iets over de tijdgeest en wat er toen populair was. Blur was een hele populaire band. Ik hoorde die ook graag.

Humo

Een screenshot van de home pagina van Humo (2004). De link van het artikel over Kurt Cobain werkt. Sommige linken zullen werken, andere niet.

Het aanbod van Nederlandstalige websites is uiteraard kleiner. In de jaren ’90 waren websites toch meer iets voor early adepters. Ik kan het me niet meer exact herinneren wanneer ik de eerste keer “op het Internet” ging, maar ik denk dat dit eerder begin jaren 2000 was. Ik had al wel lang daarvoor met een computer gewerkt. Mijn vader had een computer in de jaren ’90 voor zijn werk en daar speelde ik Tetris en Wolfenstein op. Ik had zelf ook een spelletjescomputer van Sega die je aansloot op TV. Voor de jongelingen onder ons dus de volgende conclusie: er waren websites in de jaren ’90, maar die waren zeker niet voor het grote publiek weggelegd.

Web Design Museum

Ben je enkel geïnteresseerd in web design, kan je ook een andere website bezoeken, namelijk het Web Design Museum. Deze website navigeert gemakkelijker.

Andere Internet Artefacten

Wil je meer weten over de geschiedenis van het Internet, bekijk dan nog meer artefacten op deze website, die de geschiedenis van het internet op een leuke manier weergeeft.

Boekenmolen

We komen van ver. Bovenstaande afbeelding is geen hersenspinsel uit de steampunk, maar een boekenmolen. Om zich door de toenemende hoeveelheid van boeken te ploegen in de 16de eeuw, vond Agostino Ramelli de boekenmolen uit. Een boekenmolen is een draaiend(e) boekenplank/bureau. Men kon zo meerdere boeken tegelijk lezen zonder zich te verplaatsen of in rare bochten te wringen.

Ik vind het iets geweldig en de boekenmolen doet denken aan Internet waar een gebruiker/lezer tegenwoordig ook vaak wisselt tussen verschillende tabbladen.

Foto’s

Van nu af aan is de schilderskunst dood.

Paul Delaroche, schilder, 1839.

Toen fotografie zijn intrede deed, werd het niet als een artistiek medium gezien. Fotografen moesten hard werken om van het stigma af te komen dat fotografie een mechanisch proces was waar weinig creativiteit bij kwam kijken.

Marjolijn Bol, kunsthistoricus, magazine Quest, 101 vragen, 2018, nr. 2.

Foto websites

Akward Family Photo’s

Akward Family Photo’s is een website waar je jouw meest genante/grappige familiefoto’s kan uploaden. Gewoon voor de lol.

Pycril

Pycril is een website waarop miljoenen foto’s staan uit het publieke domein. Het is gratis (al is er wel een maximum aan foto’s dat je gratis kan downloaden).

Als je een foto wil downloaden, druk je op downloaden, dan moet je een klein testje doen (zeggen wat er niet op de foto staat), vervolgens moet je 3 thema’s aanklikken die op de foto van toepassing zijn en als laatste stap…druk je op just download, niet op save and download.

Ancient Faces

Ancient Faces is een website waar je de foto’s en verhalen van jouw voorouders gratis kan delen.

Hun mooie motto:

Share Yesterday. Connect Today. Preserve Tomorrow.

Dead Fred

DeadFred is een leuke en gratis website die een groot foto-archief bevat voor genealogisch onderzoek. De website probeert ook foto’s met hun eigenaren te herenigen (of de nazaten van eigenaren).

Erfgoedbank

Op website van de Molse Erfgoedbank heb ik een foto gevonden van het huis van mijn betovergeootouders Peer en Lies.

Probeer soortgelijke sites op te zoeken over de dorpen, steden, regio’s van jouw voorouders.!

Foto’s als bron

Het gebruik van foto’s als primaire bron wordt door sommige historici nog niet omarmd. Ze baseren zich over het algemeen liever op het geschreven woord.

Wat hiervoor een argument zou kunnen zijn is dat foto’s niet de realiteit weerspiegelen, maar overbrengen wat de fotograaf wil. Dit geldt zeker voor de begindagen van de fotografie in de 19de eeuw toen de fotograaf alle touwtjes in handen had.

Enkele manieren waarop je foto’s kunt gebruiken voor (familie)historisch onderzoek:

Identificeren: foto’s kunnen helpen familieleden te identificeren.

Leren kennen: foto’s kunnen helpen familieleden te leren kennen. Op oude familiefoto’s kunnen mensen staan die je in geen enkel document hebt kunnen identificeren.

Dateren en lokaliseren: door de kleding, kapsels en omgeving op oude foto’s te analyseren, kan je foto’s dateren en geografisch lokaliseren.

Software gebruiken: digitale foto’s kunnen door allerlei software worden gehaald zoals bv. op My Heritage (gezichtsherkenning, fotoverbetering etc.). Bovendien ontdek je bij het digitaliseren soms nieuwe dingen op een foto omdat je beter kan inzoomen op een computer.

Historische context onderzoeken: foto’s van huizen, werkplekken, etc. kunnen veel vertellen over het leven van jouw voorouders.

Waarden, normen en trends ontdekken: de definitie van de ideale vrouw (en man) verandert door de tijden heen. Vrouwen werden vroeger meestal eenvoudig, bescheiden en deugdzaam geportretteerd. Mannen moesten krachtdadig overkomen op een foto bv. wijdbeens. Fotografen legden vroeger over het algemeen niet het unieke karakter van hun onderwerp vast (zoals nu meer het geval is), maar wat de maatschappij verwachtte.

Omkadering bekijken: kijk verder dan de foto. Zit de foto in een kader? Is het een dure kader? Kan je de kader dateren? Staat er een persoonlijke boodschap geschreven op de achterkant van de foto? Wie heeft die boodschap geschreven? Staat de naam van de fotograaf op de achterkant van de foto? Wie is die fotograaf? Etc.

Foto’s bewaren

Handen wassen: Zorg ervoor dat je handen proper en droog zijn om te voorkomen dat olie en vuil op de foto’s terechtkomen of draag katoenen handschoenen. Hou de foto’s bij de randen vast.

Koel en droog bewaren: bewaar je oude foto’s op een koele, droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht, vochtigheid en extreme temperaturen.

Zuurvrije materialen gebruiken: fotoalbums, hoezen en opbergdozen, helpen voorkomen dat de foto’s na verloop van tijd vergelen, vervagen of broos worden. Vermijd het gebruik van materialen die PVC of andere kunststoffen bevatten, die schadelijke gassen kunnen afgeven die foto’s beschadigen.

Potlood gebruiken: Schrijf enkel met een potlood op de achterkant.

Attentie!

Maak er een goede gewoonte van om jouw digitale foto’s op een consequente manier te labelen op de computer zodat je makkelijk kunt zoeken en sorteren. Ik heb dit niet gedaan in het begin en dat heeft me daarna (en nog) veel tijd gekost! Bv. 1904_huysmans_jan.

Kaarten

Geopunt

Op de website van Geopunt vind je historische kaarten van 1712 tot nu. Dit kan handig zijn om meer over het leven van jouw voorouders te weten te komen.

Google Earth / David Rumsey

Google Earth zal je al wel kennen. Het is een krachtige tool waarmee je vrijwel elke plek op de aarde kunt verkennen via satellietbeelden, kaarten en terreinmodellen, maar wist je dat je er ook historische kaarten kan raadplegen?

In het menu ga je naar de tab Voyager en vervolgens naar Lagen. Daar vind je o.a. de David Rumsey Collection: historische kaarten vanuit de hele wereld.

Er staan niet zo veel historische kaarten van België op, maar je kan ons land bijvoorbeeld bekijken op de wereldkaart uit 1587.

David Rumsey heeft ook een eigen website.