Online Opzoekingen: De Wayback Machine

Inleiding

Welkom tijdreizigers in de wondere wereld van de Wayback Machine! Een uitvinding waarmee je over de digitale zeeën van de geschiedenis kan surfen. Reis mee door de virtuele tijdvortex, waar inbeltonen weerklinken en geanimeerde GIF’s vrij rondlopen. De Wayback Machine is enkel geschikt voor ervaren ontdekkingsreizigers want het is een wild en onvoorspelbaar beest. Je zal je een weg moeten typen tussen niet-werkende links, ontbrekende afbeeldingen en (soms) schreeuwerige lettertypes in al even schreeuwerige kleuren.

Voorbeelden

My Space

MySpace was een sociale netwerksite die aan het begin van de jaren 2000 heel populair was. Hiermee kon je persoonlijke profielen aanmaken, netwerken van vrienden opbouwen en muziek, video’s en andere inhoud delen.

MySpace was een van de eerste sociale netwerksites die wijdverspreid populair werd en op een gegeven moment was het de meest bezochte sociale netwerksite ter wereld.

Gebruikers konden hun profielen aanpassen met HTML en CSS, wat een hoge mate van personalisatie en creativiteit mogelijk maakte.

MySpace speelde ook een belangrijke rol in de muziekindustrie, omdat het een platform bood voor onafhankelijke artiesten om hun muziek te delen en bekendheid te verwerven.

MySpace had enkele grappige kenmerken :

1. Top 8 vrienden: gebruikers konden een lijst met hun top 8 vrienden op hun profiel weergeven. Dit leidde tot een interessante sociale dynamiek 😬 en af en toe tot drama wanneer mensen aan de lijst werden toegevoegd of verwijderd.

2. Aanpasbare profielen: MySpace-profielen waren zeer aanpasbaar met opvallende achtergronden, automatisch afgespeelde muziek en glitterende GIF’s. Het was een ontwerp dat voor iedereen toegankelijk was, wat resulteerde in opvallende (letterlijk en figuurlijk ) profielen.

3. Emo-songteksten: het leek alsof overal emo-songteksten waren gepleisterd. MySpace was een veilige haven voor de angstige tiener.

4. Tom, je eerste vriend: elke nieuwe MySpace-gebruiker werd automatisch vrienden met Tom Anderson, de mede-oprichter van MySpace.

Terugkijkend droegen deze functies bij aan de charme van MySpace en zijn ze voor veel mensen een bron van nostalgie en amusement.

Ik was dus op zoek naar een MySpace – profiel als voorbeeld. Ik voerde lukraak een datum in en kwam op dit pareltje terecht. Ik ken de persoon niet, maar leuk om te lezen dat hij/zij zo’n fantastische dag heeft gehad.

Het equivalent van tegenwoordig zou zijn:

Topdag gehad. Blessed 🥰🥰🥰.

En dan natuurlijk een fotootje erbij waarop iedereen hysterisch glimlacht.

Hieronder een voorbeeld van iemand die MySpace gebruikte voor professionele doeleinden in 1996.

Coca Cola website

De homepage van de Coca Cola website uit 1996 vind ik heel leuk.

Austin Powers

De website uit 1997 van de film Austin Powers. Niet echt het mooiste design, een draak eigenlijk, maar stiekem toch ook wel leuk. Ik heb de film echter nooit gezien, maar hij was toen wel heel populair.

Blur

De homepagina van Blur, een Britse rockband. Welke websites je vindt, zegt ook iets over de tijdgeest en wat er toen populair was. Blur was een hele populaire band. Ik hoorde die ook graag.

Nederlandstalige websites

Het aanbod van Nederlandstalige websites is uiteraard kleiner. In de jaren ’90 waren websites toch meer iets voor early adepters. Ik kan het me niet meer exact herinneren wanneer ik de eerste keer “op het Internet” ging, maar ik denk dat dit eerder begin jaren 2000 was. Ik had al wel lang daarvoor met een computer gewerkt. Mijn vader had een computer in de jaren ’90 voor zijn werk en daar speelde ik Tetris en Wolfenstein op. Ik had zelf ook een spelletjescomputer van Sega die je aansloot op TV. Voor de jongelingen onder ons dus de volgende conclusie: er waren websites in de jaren ’90, maar die waren zeker niet voor het grote publiek weggelegd.

Humo

Een screenshot van de home pagina van Humo (2004). De link van het artikel over Kurt Cobain werkt. Sommige linken zullen werken, andere niet.

VRT

Een screenshot van de VRT home pagina (1998). Heel basic. Vele linken werken niet. Zoals je kan zien staat er een artikel over het eerste homohuwelijk in Nederland. De populairste bands waren U2 en Sting. Ik heb zelf enorm veel naar U2 geluisterd in die tijd. Die waren dan ook enorm populair. Het zegt toch iets over de tijd van toen.


Ik mis die oude, (soms) amateuristische, (vaak persoonlijke) websites. Het had allemaal wat meer persoonlijkheid. Als jij dat ook mist of andere meer vruchtbare opzoekingen wil doen in ons digitale verleden, lees dan hieronder verder.

Wayback Machine

De Wayback Machine, gecreëerd door Internet Archive, is een digitaal archief van het World Wide Web. Met deze tool krijg je toegang tot gearchiveerde versies van webpagina’s, zelfs als de originele pagina niet langer beschikbaar is. Hierdoor is de Wayback Machine een belangrijke hulpbron geworden voor het behoud van digitale inhoud op internet.

De webcrawler van de Wayback Machine doorzoekt regelmatig het internet en slaat momentopnamen van webpagina’s op. Hierdoor is het mogelijk om te zien hoe een bepaalde website er op verschillende momenten in zijn geschiedenis uitzag.

Hoe werkt het? Voeg de URL van een website in de zoekbalk van de Wayback Machine in en wacht op de resultaten.

Web Design Museum

Ben je enkel geïnteresseerd in web design of zit je in een nostalgische trip, kan je ook een andere website bezoeken, namelijk het Web Design Museum. Deze website navigeert gemakkelijker.