Armand Soeffers, mijn Oudoom

Levensloop

° 1925, + 1994, Mol.

Zoon van Irma Salvo.

Broer van René, Gust, Marcel, François, Ferre, George (Jos), Henriette, Jef, Henri (Rik) en Elza (overleden als kind).

Eigenlijk was hij maar een halfbroer. Zijn vader woonde in Berlaar-Heikant (de geboorteplaats van zijn moeder Irma). Voor zover ik weet, heeft hij nooit contact gehad met zijn biologische vader.

Roepnaam: de Witte. Hij was de enige met blonde haren🙂.

Armand was een jonkman, zoals ze dat vroeger zo mooi zeiden. Hij is nooit getrouwd geweest.

Hij heeft een zwaar auto-ongeval gehad rond zijn 50ste waardoor hij invalide werd.

WO II

Armand is verraden door collaborateurs in WO II. Hij werd opgepakt en naar een kamp in Duitsland gestuurd.

Armand was getraumatiseerd toen hij na de oorlog uit het kamp kwam. Hij vertrouwde niemand en is te voet naar België gewandeld vanuit Duitsland omdat hij met niemand wou meerijden. Hij dacht dat ze hem terug naar het kamp zouden brengen.

Zijn familie in Mol dacht dat hij dood was, maar toen kwam hij dus plots maanden later thuis aangewandeld. Zijn moeder Irma kwam buiten met een pan patatten en liet alles vallen toen ze hem zag.

Toen Armand net was opgepakt, is Fons Soeffers naar de bewuste collaborateur gewandeld. Hij belde aan. De man deed open en Fons stak hem neer met een mes. De man overleefde het hoor. Zoals je in mijn post over WO I kan lezen: mijn overgrootvader Fons was iemand waar je beter niet mee solde.

Bokskampioen

Hij was een goede bokser en is kampioen geweest in Luik.

Ik heb Armand nog gekend omdat hij vaak op logement kwam bij mijn grootouders. Het levensverhaal van Armand heeft altijd indruk gemaakt. Ik weet niet waarom, maar het raakt iets. Een hard leven, eigenlijk. Ik ben blij voor hem dat hij toch kampioen is geweest in het boksen! Go Armand!

You cannot copy content of this page

Consent Management Platform by Real Cookie Banner