1819
Wie liep er nog rond in Anna’s geboortejaar 1819?
- Charles Dickens, 7 jaar oud, Engelse schrijver
- Edgar Allen Poe, 10 jaar oud, Amerikaanse schrijver die misschien inspiratie heeft opgedaan bij Anna Theresia (lees het artikel hieronder en ontdek het)
- Charles Babbage, 28 jaar oud, Britse wiskundige die er mee voor zorgde dat ik dit tekstje nu kan typen.
Imposant gezelschap, maar Anna gaat zich in andere kringen begeven zoals we hieronder kunnen lezen:
Geboorte Anna
2 november 1819, Mol. In die tijd was de postkoets het voornaamste vervoermiddel. Wij zien echter geen postkoets arriveren bij het huisje van Jan Baptist Van Hoolst en Marie Elizabeth Vanderzande, maar een ooievaar met een lieflijk pakje: een dochter, Anna Theresia! Zij is mijn directe voorouder, 5 generaties. Haar roepnaam was Mie van Keisjes.
Geboorte België
Anna werd niet in België geboren want ons land bestond toen nog niet. Vanaf 1815 hoorden wij bij het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. 15 jaar later, in 1830, scheurde ons grondgebied zich af van het Noorden.
Huwelijk
Op 3 augustus 1845, stapte Anna Theresia in het huwelijksbootje met Christiaan Soeffers. Samen hebben ze een café/afspanning uitgebaat op de hoek van Stokt en de Milostraat. Hun boerderijtje staat er nog altijd!

Zij kregen 5 kinderen (mogelijk meer):
- Maria Elisabeth x Petrus Josephus Cools
- Petrus x Lies Bleys
- Jan Baptist
- Petrus Gerard
- Maria Soeffers x Petrus Josephus Van Hoolst. Maria had reeds een kind voor ze trouwde: Jan Baptist. De vader is onbekend. Dit kind werd door het huwelijk erkend als het kind van Petrus Josephus.
Heks Anna
Naar het schijnt kon Anna heksen! Mijn nicht Sara heeft hierover getuigenissen gevonden. We wandelen op een donker paadje in het bos van mijn stamboom. Hocus Pocus Pats!
Mie van Keesjes -Mie Sjoevers – was een heks die in Millegem woonde. Er kwam een jong meisje buiten en ze viel in een plas. Het had niet geregend!
Josef Van Hoof (Jef van de grote), landbouwer, 75 jaar, Mol, Achterbos

Wij gingen wandelen en we gingen naar Keesjes. Die vrouw van Keesjes was een heks. We kregen een mand met fruit, maar we hebben er niet van durven eten. Die mand was zeker behekst!
Louis Van Tongel, 80 jaar, Mol, Millegem
In Millegem aan het Stokt was er een café. Om 10u kwam er een jongen binnen en hij zag wit van schrik. Hij vertelde dat hij een vrouw had gezien in een deuropening met een kapmantel aan. Hij volgde haar. Zij ging sneller. Hij ging ook sneller. Zij sprong over een gracht en hij sprong ook. Ze veranderde ineens in een kalf. De volgende dag gingen ze kijken en stonden er kalfspoten langs de gracht.
Jozef Dausi, arbeider, 72 jaar, Mol, Achterbos
Bron getuigenissen: scriptie van Godelieve Van Look, 1957 (via Hendrik Van Braband, Millegem).
Hekserij in België
Heksenjachten kwamen voor in België tijdens de vroegmoderne tijd (16e en 17e eeuw).
Aan het einde van de 16e eeuw was de Spaanse inquisitie actief in de Zuidelijke Nederlanden (waaronder het huidige België). In de jaren die volgden, werden veel mensen ervan beschuldigd heksen te zijn en werden ze vaak onderworpen aan wrede martelingen en executies.
2 beruchte gevallen van hekserij in België vonden plaats in de stad Brugge in 1620 en in de stad Luik in 1610. Tweemaal werd een groep vrouwen ervan beschuldigd een pact met de duivel te hebben gesloten en hun buren kwaad te hebben berokkend. De vrouwen werden onderworpen aan een proces en werden schuldig bevonden aan hekserij. Ze eindigden op de brandstapel.
Niet alle beschuldigingen van hekserij leidden tot een veroordeling. Sommige mensen wisten zich tegen de beschuldigingen te verweren en werden zelfs vrijgesproken.
In de 18e en 19e eeuw begon het geloof in hekserij in België af te nemen en werden heksenjachten steeds zeldzamer. Op het platteland, en zeker in de Kempen, bleef men daarentegen nog heel lang in heksen en magie geloven.