Ancient DNA: Visigoten – Franken

Unos DNA-matchos

Pla de l’Horta is een archeologische site die op 4 km van het stadscentrum van Girona ligt. De site wordt gedateerd tussen 2 AD en het einde van de 5de eeuw AD.

Op deze site staat een Romeinse villa. In de villa vond men verschillende wijnpersen uit 4 AD. Er zijn ook sporen van thermische baden. Ten noorden van de villa, ligt een necropolis. Deze werd later in de Visigotische periode uitgebreid.

Er zijn 58 graven geïdentificeerd op deze site uit de Visigotische periode met grafgiften en voorwerpen die wijzen op een Visigotische origine van de individuen. Ik heb een DNA-match met 3 personen uit deze graven. Ze staan in mijn top 10 omdat ik een groot deel DNA met hen match.

Frankisch of Gotisch?

Ik kan me voorstellen dat je de titel leest en denkt: “Is het nu Frankisch of Gotisch?”. De simpele verklaring is dat een staal zelden 1 origine heeft. Wij zijn nu nog steeds een gezellige mix. Meer Vagebond dan Lady.

Term Gotisch

Gothic is een cultuur die opkwam in de jaren 80. Waar werd inspiratie gehaald voor de naam van deze cultuur? Wel, uit de Gothic novel. Dit genre werd populair bij Engelse schrijvers in de 18de eeuw. In deze romans heerst een sfeer van mysterie, romantiek en horror. Het decor waarin het verhaal zich ontrolt, is vaak een middeleeuws gebouw, een kerk,…Dit alles wordt gemengd in een sausje met bovennatuurlijke elementen. Voorbeelden zijn Dracula, Frankenstein,…. 1 van mijn favoriete boeken is ‘Northanger Abbey ‘ van Jane Austen. Dit boek is eigenlijk een parodie op de Gothic novel.

Deze Gothic novel was een gevolg van de Gotische architectuur die herontdekt werd in de 18de eeuw. De elite liet Gotische gebouwen en tuinen aanleggen. Deze moesten er zo middeleeuws mogelijk uitzien dus werden er soms zelfs ruïnes neergezet. Dit is een bocht van 180 graden. Gotisch was voor die tijd niet echt populair omdat het werd geassocieerd met barbaarsheid.

De gotiek is dus een laat-middeleeuwse bouwstijl. We zitten dan in de 16de eeuw. Het dankt zijn naam aan een Italiaanse kunstenaar van die tijd die deze bouwstijl “monsterlijk en barbaars” vond. Hij vernoemde de stijl dus naar de ‘barbaren’ die honderden jaren daarvoor leefden en het West-Romeinse rijk mee ten val brachten.

Zo zijn we eindelijk aanbeland bij het volk, de Goten.
Historici zijn het vaak niet eens over de Goten. Het blijft een vraagteken waar ze juist ontstaan zijn of hoe ze hun naam kregen.

Gotisch is lang een verzamelnaam geweest voor verschillende Germaanse stammen, mede door de Romeinen. Het werd allemaal op een hoopje gegooid door de Romeinen: Scythen, Bourgondiërs, Vandalen etc. Rare jongens, die Romeinen!

De Goten vielen de Romeinen regelmatig aan, met wisselend succes. Tegelijkertijd voegden ze zich soms toe als huurling aan het Romeinse leger.
In 378 AD hakte Fritigern bij Adrianopol ⅔ van het Romeinse leger in de pan. Het zou de start betekenen van het verval van het Romeinse rijk. De Romeinen namen wraak en slachten vele Goten genadeloos af, zowel burgers als militairen.

De weg die de Visigoten aflegden tussen 376 AD en 418 AD. Bron: My True Ancestry
Map Visigothische Rijk
Het rijk van de Visigoten, 500 AD. Bron: Wikipedia