Hoog in de Himalaya

In Uttarakhand, Indië, hoog in de Himalaya, liggen de beenderen van honderden (ca. 600 – 800) mensen begraven onder het Roopkundmeer. Dit meer kreeg de bedenkelijke bijnaam Skeleton Lake.

Gedurende het merendeel van jaar is het meer bevroren, maar tijdens de zomermaanden smelt het ijs en worden de beenderen zichtbaar. Met 1 van deze beenderen heb ik een DNA-match.

Jarenlang werd er gedacht dat het overblijfselen waren van mensen die stierven als gevolg van een ramp (oorlog, natuurramp, ..) wat meestal het geval is bij massagraven.

De beenderen zijn echter afkomstig van verschillende bevolkingsgroepen en uit verschillende tijdsvakken. Sommige beenderen zijn 100 jaar oud en andere zo maar liefst 1000 jaar oud.

De meeste beenderen zijn van individuen uit Azië, maar men vond er ook die afkomstig waren uit het gebied rond de Oostelijke Middellandse Zee. 1 grote groep beenderen waren afkomstig uit Kreta. Was het misschien een pelgrimstocht? Dit lijkt de meest plausibele verklaring.

Kwaaie Godin

Sommige geloven dat hindoegodin Nanda Devi verantwoordelijk is voor een deel van de doden. Zij is een berggodin die toezicht houdt op de nabijgelegen berg waar verschillende tempels voor haar zijn opgericht. Nanda Devi zou kwaad geworden zijn op de pelgrims omdat ze te veel kabaal maakten en niet genoeg respect toonden voor de heilige berg. Als straf liet ze ijzeren ballen uit de hemel neerdalen. Persoonlijk lijkt me dit minder waarschijnlijk, maar het is wel zo dat bij velen de doodsoorzaak een klap op het hoofd was. De regio wordt vaak getroffen door enorme hagelstormen. Dit lijkt me waarschijnlijker als doodsoorzaak.

Hamvraag

De hamvraag is dus wat mensen van heinde en verre naar Roopkundmeer bracht door de eeuwen heen en hoe ze op de bodem van het meer terechtkwamen.

Rare kostgangers

De plek is erg populair bij toeristen die de beenderen meenemen of herschikken. Onze Lieve Heer heeft rare kostgangers.

Het meer roept waarschijnlijk een beetje hetzelfde gevoel op als de Catacomben van Parijs: een mengeling van afschuw en fascinatie.

Alaanse aanbidder

Je zou verwachten dat ik met de Griekse monsters zou matchen, maar ik match DNA langs vaders kant met het individu Skeleton Lake Alan Outlier Worshipper, uit 830 AD. De Alanen waren een Iraanse nomadenstam.

Bronnen