Ancient DNA: Peder Winstrup

Tand des tijds

Voor dit artikel haal ik mijn beste ganzenveer boven want we maken een tripje naar de 17de eeuw. In deze eeuw werd Peder Winstrup (°1605 – +1679) geboren. Hij is een DNA-match langs moeders kant en 1 van de best bewaarde lichamen uit de 17de eeuw.

Peder werd geboren in Kopenhagen in 1605. Deze stad was toen de hoofdstad van het koninkrijk Denemarken-Noorwegen (1536-1814). Zijn vader was Peder Jensen Vinstrup, een bisschop en professor in de theologie.

Peder was, net zoals zijn vader, een belangrijke figuur in de lutherse kerk. Zowel onder Deens als Zweeds bewind was hij bisschop van Lund. Vanaf 1658 was Lund namelijk niet meer in handen van de Denen, maar van de Zweden. In 1666 richtte Peder mee de universiteit van Lund op.

Lund ligt in de provincie Skåne (uiterste Zuiden van Zweden). Deze provincie duikt ook op in mijn moderne resultaten van Your DNA Portal.

Naast bisschop was Peder ook koninklijke kapelaan aan het hof van Christiaan IV van Denemarken.

Onderzoek in de longen wees uit dat Peder in zijn leven tbc had gehad.

Peder overleed op 74-jarige leeftijd in 1679. Hij werd begraven in de kathedraal van Lund. Zijn lichaam was niet gebalsemd, maar lag in de doodskist op een matras en hoofdkussen waar hop en kruiden inzaten. Dit heeft ervoor gezorgd dat zijn lichaam goed bewaard bleef.

Opmerkelijke ontdekking

In hetzelfde graf lag ook een foetus begraven. De jongen was ongeveer 4 maanden te vroeg geboren en deelt ca. 25 % DNA en dezelfde Y-DNA-haplogroep met Peder. Dit kan duiden op de volgende relaties:

  • oom/neef
  • halfbroers
  • grootvader/kleinzoon

Aangezien Peder 1 broer had die kinderloos is gestorven, is de foetus waarschijnlijk een kleinzoon van Peder (het kind van zijn zoon, Peder Pedersen Winstrup). Het was niet uitzonderlijk dat kleine kinderen in de kathedraal van Lund hetzelfde graf deelden met volwassenen (die al dan niet familie waren). Waarschijnlijk is het kindje er later bijgelegd.